Ads Top

Zonnepanelen voor Thialf zeker

De financiering van zonnepanelen op het nieuwe Thialf is rond. Vijfduizend panelen komen er op het dak, goed voor 1.350 kWp en voor bijna een kwart van de energiebehoefte van het ijsstadion. Na het schaatsseizoen start de installateur met de werkzaamheden. Naar verwachting is hij voor de zomer klaar.

Het was enige tijd onzeker of het haalbaar was om de zonnepanelen op het dak te krijgen. Met een lening van het Fúns Skjinne Fryske Enerzjy en een subsidie van de provincie kreeg Thialf de financiering rond. Het FSFE en Thialf zijn akkoord over de financiering, waarmee de financieringsovereenkomst beklonken was. Het FSFE verstrekt een lening van maximaal 1.465.000,- euro. De provincie subsidieert 625.000,- euro. De rest neemt Thialf voor eigen rekening.

Duurzaamheid

De verduurzaming van Thialf is voor het ijsstadion zelf van groot belang. De vernieuwbouw zorgt ervoor dat het energieverbruik al drastisch omlaag gaan, met meer dan 50%. Voor een ijsstadion is dat een belangrijke kostenpost. De zonnepanelen kunnen bijna 25% van de jaarlijkse energiebehoefte opwekken. Thialf wil vanaf 2020 zelfvoorzienend zijn, en de zonnepanelen leveren daarbij een belangrijke eerste stap.

Ook de provincie hecht belang aan een duurzaam ijsstadion. Het draagt bij aan de ambitie om een duurzame provincie te zijn. De provincie wil in 2020 500 MWp duurzame energie opwekken middels zonnepanelen. Grote gebouwen als Thialf, maar ook de Elfstedenhal in Leeuwarden, zijn daarvoor zeer welkom.

Voor het FSFE is de lening aan Thialf de zevende financiering. Het fonds draagt met leningen als deze bij aan het mogelijk maken van duurzaamheidsprojecten. Onder andere de Elfstedenhal kreeg een financiering van het FSFE.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.