Ads Top

SolaRoad in de race voor Europese milieuprijs

Het idee achter SolaRoad is eenvoudig: zonlicht dat op het wegdek valt, wordt opgevangen door zonnecellen en omgezet in elektriciteit – het wegdek als een groot zonnepaneel. Het wegennet van alleen al Nederland bestaat uit bijna 140.000 kilometer aan wegen: een oppervlak dat bijna twee keer zo groot is als dat van alle daken bij elkaar.

Het project met de meeste online stemmen kwalificeert zich direct voor de top 3 van zijn categorie. Uit alle genomineerden kiest een jury de uiteindelijke winnaar. Onder de stemmers worden twee tickets verloot voor het Green Awards gala in München op 29 mei 2016.

SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit een fietspad van betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende coatings te testen. Door gebruik te maken van het bestaande wegennet, is het met SolaRoad mogelijk om veel extra oppervlak te benutten voor het opwekken van groene stroom, zonder gevolgen voor het landschap. SolaRoad initieert en stimuleert ook verdere innovatie op het gebied van duurzame energie.

De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden. TNO ontwikkelt SolaRoad samen met de provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra. De eerste SolaRoad ter wereld ligt sinds oktober 2014 in het fietspad langs de N203 bij Krommenie. Er is 9800 kWh aan groene stroom opgewekt in het eerste jaar, genoeg voor 3 huishoudens. Dit komt overeen met ruim 70 kWh per vierkante meter per jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.