Ads Top

Goeree-Overflakkee en Stedin presenteren ambities op VN Klimaattop Parijs

Een energieneutraal Goeree-Overflakkee in 2020. Dat is de doelstelling van de gemeente Goeree-Overflakkee, lokale ondernemers en partners als netbeheerder Stedin. De gezamenlijke duurzame ambities voor duurzame energieopwekking, opslag van elektriciteit en energiebesparing werden op woensdag 9 december gepresenteerd in het Holland Climate Pavilion van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) tijdens de VN Klimaattop in de Franse hoofdstad Parijs. 

Stedin heeft sinds 2007 meer dan honderd miljoen euro geïnvesteerd in het elektriciteitsnet op Goeree-Overflakkee. Op die manier kan duurzaam opgewekte energie altijd van, naar én op eiland getransporteerd worden. Zo is er een nieuwe hoogspanningsverbinding onder het Haringvliet naar Voorne-Putten aangelegd vanuit Middelharnis. Ook werd het hoofdverdeelstation in Middelharnis uitgebreid en gemoderniseerd en is een nieuw verdeelstation in Stellendam gebouwd.

Op het eiland zelf werden ook zogenoemde middenspanningskabels verzwaard, lokale netten ontkoppeld en de capaciteit van de bestaande hoogspanningslijn van Klaaswaal naar Middelharnis verhoogd. Stedin rondt in de komende twee jaar dit werk af en participeert ook volop in concrete projecten en ideeën voor energieopslag via waterstof en duurzame energieopwek uit zon, wind en getijden. Zonder de miljoeneninvesteringen van Stedin in de netten waren deze innovatieve projecten niet mogelijk geweest.

Door energiebesparing te stimuleren en duurzame energieopwekking door gebruik te maken van de zon, zee en wind wil Goeree-Overflakkee in 2020 energieneutraal zijn. Het eiland, met bijna 20.000 huishoudens, produceert straks duurzame elektriciteit voor maar liefst 225.000 huishoudens. Naast het uitdragen van de duurzame ambitie werd tijdens de klimaattop ook informatie gedeeld over twee belangrijke, duurzame projecten: de getijdencentrale Brouwersdam en rijden op waterstof. Daarnaast gaf Stedin uitleg over innovatieve technieken voor energieopslag.

Er zijn verregaande plannen voor het realiseren van een getijdencentrale op de Brouwersdam. Door de werking van eb en vloed kan elektriciteit via deze doorlaat in de waterkering worden opgewekt. Anders dan bij tot nu toe gebouwde getijdencentrales wordt gebruik gemaakt van beperkt getij. Door deze innovatie kan grootschalig energie worden opgewekt.

Bij een landbouwbedrijf in Oude-Tonge komt een duurzaam tankstation met onder andere duurzame waterstof: Greenpoint Holland-Zeeland. Door het produceren en opslaan van waterstof is het mogelijk om grote hoeveelheden energie te bufferen. Er is een directe koppeling tussen het tankstation en de elektriciteit vanuit een windmolenpark, zodat de waterstof altijd vanuit duurzaam opgewekte elektriciteit afkomstig is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.