Ads Top

Solliance en Holst Centre lanceren nieuwe ‘roll-to-roll’ proefproductie machine voor flexibele zonnecellen

Een dezer dagen viert Solliance, een consortium waarin TNO één van de partners is, op de High Tech Campus in Eindhoven haar vijfde verjaardag samen met de afname en ingebruikname van de roll-to-roll pilot productiemachine voor flexibele zonnecellen.

"We zijn erg blij met deze mijlpaal", zegt Solliance directeur Huib van den Heuvel. "De specificaties en prestaties van deze productiemachine zijn uniek in de wereld en bieden de sector een uitstekende gelegenheid om grootschalige productie van flexibele zonnecellen sneller en met minder risico te realiseren."

Simon Bambach, CEO van VDL ETG, spreekt zijn tevredenheid uit met dit resultaat: "We hebben een heleboel ervaring met nauwkeurige positionering van delicate substraten, zoals silicium wafers in de halfgeleider industrie en glazen panelen in de display-industrie; met deze nieuwe machine tonen we aan dat we onszelf tot de besten kunnen rekenen als het gaat om het omgaan met folies van plastic en metaal ten behoeve van flexibele elektronica toepassingen zoals zonnecellen. Dit ontwerp is uniek omdat het ervoor zorgt dat de folie nergens in de machine aan de actieve zijde van het substraat aangeraakt wordt; het is het resultaat van de samenwerking tussen ontwerpers uit verschillende disciplines en sectoren en de onderzoekers van Solliance/Holst Centre. We hebben 3 jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling en realisatie van deze machine, een aanzienlijke investering, en nu we kijken ernaar uit om bij Solliance de kracht ervan te demonstreren aan partijen van over de hele wereld."

Een van deze industriële partijen is Dyesol, leider in de ontwikkeling van perovskiet zonne-technologie, met haar hoofdkantoor in Australië. Perovskiet is een veelbelovend relatief nieuw materiaal voor dunne film zonnecellen. Chris Moore, Technology Manager van Dyesol’s onderzoeksteam in Manchester: "Wij weten wat er in de wereld beschikbaar is in termen van onderzoeksfaciliteiten, expertise en pilot productie apparaten. We hebben er bewust voor gekozen om te werken met Solliance in de overtuiging dat de combinatie van de daar aanwezige kennis en infrastructuur ons de kortste weg naar de markt biedt."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.