Ads Top

Laat je niet verrassen door de stille killer

De gemeente Amsterdam, de Brandweer en de GGD starten ook dit jaar weer een gezamenlijke voorlichtingscampagne met als doel het herkennen en voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Nog steeds overlijden in Nederland mensen aan koolmonoxidevergiftiging en worden jaarlijks gemiddeld 150 slachtoffers opgenomen in het ziekenhuis.

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet ruikt, ziet of proeft. Het is een echte stille killer. De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging is meestal een slecht onderhouden kachel, cv of geiser én te weinig ventilatie.

Naast deze campagne worden andere maatregelen genomen en zijn er afspraken met woningbouw corporaties gemaakt over het vervangen van cv. installaties in corporatiewoningen. De afgelopen jaren zijn veel verouderde geisers en cv installaties vervangen. Goed onderhoud en controle is ook bij nieuwe installaties belangrijk.

Van november tot en met januari verspreid de gemeente Amsterdam voorlichtingsmateriaal, posters en folders, naar huisartsen, apotheken, scholen, bouwmarkten, bibliotheken en instanties in de oude wijken van Amsterdam. Daarnaast worden onder andere magazines, buurtkranten, websites en sociale media van de gemeente, Brandweer, GGD en andere partners ingezet en draaien er spotjes op AT5.

Dit jaar richt een extra onderdeel van de campagne zich op studenten, zodat ook zij geïnformeerd zijn en weten hoe ze een vergiftiging kunnen herkennen, en maatregelen kunnen nemen om het risico te verlagen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.