Ads Top

Tarief voor transport elektriciteit en gas in 2016 iets omlaag

Consumenten gaan komend jaar iets minder betalen voor het transport van elektriciteit en gas van hun regionale netbeheerder. Ook in 2014 en 2015 daalden de transporttarieven. Gemiddeld daalt het maximumtarief komend jaar van 327,52 naar 321,80 Euro. Het maximum tarief verschilt per netbeheerder.

De tarieven voor het transport van elektriciteit stijgen licht met 0,56 procent. Vorig jaar daalden de tarieven nog fors als gevolg van een grote nacalculatie. Kosten die vooraf waren ingeschat bleken bij de nacalculatie fors lager. Ook dit jaar wordt er door ACM een nacalculatie toegepast die de tariefstijging in 2016 beperkt. Doordat het resultaat van deze nacalculatie veel minder groot is dan vorig jaar, stijgen de transporttarieven voor elektriciteit. De nacalculatie van dit jaar komt onder andere door lokale kosten zoals precariokosten voor de elektriciteitskabels die door gemeenten worden geheven. De kosten voor regionaal transport van gas dalen met 5,55 procent.  Door deze daling valt de gecombineerde elektriciteits- en gasrekening voor transporttarieven lager uit.

De kosten voor het transport van elektriciteit via het hoogspanningsnet zullen in 2016 stijgen met ongeveer 13 miljoen Euro naar een totaal van 468 miljoen Euro. TenneT dekt daarmee onder andere de kapitaalslasten van nieuwe, grote investeringen zoals de uitbreidingen van het elektriciteitsnet in de Noordoostpolder en bij Wateringen-Bleiswijk. Daarnaast wordt er komend jaar 130 miljoen euro uit de veilingpot voor grensoverschrijdend elektriciteitstransport op de tarieven in mindering gebracht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.