Ads Top

ACM geeft duidelijkheid over regels verkoop buiten verkoopruimte

Werving van klanten via een stand in de winkel van een ander ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) als verkoop buiten de verkoopruimte. Hierbij geldt dat de consument 14 dagen bedenktijd heeft. ACM heeft dit bepaald naar aanleiding van de werkwijze van energiebedrijf Essent. Essent verkoopt energiecontracten aan consumenten via balies in elektronicawinkels en bouwmarkten en in de toekomst mogelijk ook in andere winkels. Omdat de consument niet naar deze winkels gaat met het doel een energiecontract af te sluiten, ziet ACM dit als ‘verkoop buiten de verkoopruimte'.

Consumenten kunnen in zo’n situatie te snel een keuze maken en daar later spijt van hebben. Daarom hebben zij het recht op 14 dagen bedenktijd. Aangezien steeds meer bedrijven op deze manier hun klanten werven, heeft dit besluit een bredere uitwerking. Bedrijven die klanten werven in de winkel van een ander moeten hen bedenktijd geven.

Essent heeft ACM toegezegd met ingang van vandaag bedenktijd te geven en consumenten hierover  actief te informeren. Essent verkoopt een groot deel van haar energiecontracten via dit kanaal. Consumenten sluiten een contract af voor drie jaar en krijgen een cadeaubon van zo’n 150 euro die ze direct in de winkel kunnen besteden. Anita Vegter: “We zien dat steeds meer  bedrijven op deze manier klanten werven. Daarmee is sprake van verkoop buiten de verkoopruimte. In dat geval moeten bedrijven de consument bedenktijd geven.”

Essent ging er vanuit dat de verkoop van energiecontracten in de elektronicawinkels niet gezien werd als ‘verkoop buiten de verkoopruimte’. Dit was de reden dat Essent de consument geen bedenktijd gunde. ACM heeft Essent hierop aangesproken mede naar aanleiding van klachten van consumenten bij ConsuWijzer. ACM is van mening dat consumenten die Essent op deze manier werft niet naar deze winkels komen om een energiecontract af te sluiten.

Sinds juni 2014 gelden nieuwe regels die consumenten beschermen bij verkoop buiten de verkoopruimte, zoals op straat, aan de deur en soms via een stand in een andere winkel. Omdat de consument wordt benaderd door de verkoper op een moment dat hij dat niet verwacht, heeft hij recht op een bedenktijd van 14 dagen. In die periode kan hij zonder opgave van redenen het contract ontbinden. De aanbieder van het contract moet de consument hier actief op wijzen, zowel in het gesprek als in het contract.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.