Ads Top

ACM wijst handelsbeurzen voor elektriciteit aan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM)  wijst de beurzen APX en Nord Pool Spot aan om de transportcapaciteit voor elektriciteit op onze landsgrenzen te mogen verkopen. Deze beurzen zorgen ervoor dat met name bedrijven die goedkope elektriciteit leveren ruimte krijgen om die te transporteren over de landsgrenzen heen. Daarmee kunnen de consument en het bedrijfsleven optimaal profiteren van goedkope stroom.

De twee beurzen verhandelen de schaarse grenscapaciteit en brengen daarmee de zogenaamde marktkoppeling tot stand waarbij vraag en aanbod over heel Europa worden gecombineerd. Henk Don, bestuurslid van ACM: “Het is goed dat de verdeling van grenscapaciteit wordt geoptimaliseerd. Daardoor komen er steeds minder drempels om in Europa elektriciteit te kopen daar waar die het goedkoopst is. Dit is goed voor consumenten en bedrijven.”

ACM heeft APX en Nord Pool Spot getoetst aan de eisen die gelden voor een beurs die grenscapaciteit mag verdelen, zoals integriteit, non-discriminatie en toetredingsdrempels. Uitkomst hiervan is onder andere dat de beurzen een compliance officer moeten hebben om  naleving van de regels te bevorderen. Het besluit van de ACM om APX en Nord Pool Spot aan te wijzen volgt uit nieuwe Europese regelgeving en zorgt voor direct toezicht op deze beurzen.

Eerder dit jaar heeft ACM meer besluiten genomen om  handel op de grens te verbeteren zoals Flowbased marktkoppeling voor het beter benutten van de kabels en de invoering van nieuwe veilingregels voor de lange termijn handel.  De verdeling van grensoverschrijdende transportcapaciteit via het marktmechanisme van beurzen is hierin cruciaal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.