Ads Top

'9 op de 10 huisbezitters zich bewust van energieverbruik'

Negen op de tien huisbezitters zijn zich bewust van hun energieverbruik en een derde houdt dat zelfs nauwkeurig bij. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en zonnepanelenleverancier Sungevity, uitgevoerd door Multiscope.

Negen op de tien Nederlanders hebben minimaal twee maatregelen genomen om hun persoonlijke energieverbruik terug te dringen. De populairste energiebesparende maatregelen zijn de aanschaf van energiezuinige lampen of apparatuur en gedragsaanpassingen (zoals korter douchen). Veel Nederlanders gaan echter een flinke stap verder. Zo heeft een ruime meerderheid een zuinige HR-ketel en huisisolatie.

De populariteit van zonnestroom blijft groeien. Twaalf procent van huisbezitters die nog geen zonnepanelen heeft (ons land telt rond de 4 miljoen eigen woningen) geeft aan dat ze op korte termijn zeker of waarschijnlijk zonnepanelen zullen aanschaffen. Uit het onderzoek bleek ook dat twintig procent van de ondervraagden de kosten van zonnepanelen ruim overschatten.

“Het is fantastisch om te zien hoe zonnestroom de doorbraak naar mainstream maakt,” zegt Roebyem Anders, vicepresident van Sungevity International. “Ook zie je duidelijk een verschuiving in leeftijd. Niet alleen ouderen maar ook steeds meer jongeren overwegen zonnepanelen aan te schaffen.”

Het bewuste energiegedrag onder Nederlanders en de bezorgdheid over het klimaat gaan hand in hand. Uit het onderzoek – dat enkele weken geleden werd uitgevoerd – bleek dat driekwart van de Nederlanders positief gestemd was over de klimaattop in Parijs en denkt dat de top een goede kans is om vooruitgang te boeken. Op de vraag: ‘Hoe belangrijk is de klimaatconferentie in Parijs volgens u?’ antwoordde twaalf procent zelfs dat het de laatste kans is voor een leefbare aarde voor onze kinderen. Slechts zeven procent zegt dat de klimaattop onbelangrijk is. Zes procent denkt dat de kosten om een verdrag na te leven de economie onnodig zullen afremmen. Milieu Centraal heeft onlangs een overzicht met klimaatklappers gelanceerd. Een mooi startpunt om het gezin, de buren of vrienden om de keukentafel te verzamelen voor een eigen klimaattop.

De bereidheid om te besparen is groot, maar hulp is welkom. Bijna de helft van de huisbezitters zou een stappenplan of checklist met mogelijke energiebesparende maatregelen handig vinden, blijkt uit het onderzoek. Milieu Centraal voorziet hier in met de online module Verbeteruwhuis.nl. Na het invullen van de kenmerken van de eigen woning volgt een advies over wat een eerste voordelige stap is om het huis energiezuiniger te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.