Ads Top

Gelderland aan kop met duurzame energie

Collectief zonnedakGelderland is met 47 lokale energiebedrijven en 30 collectieve zonnedaken koploper in Nederland. De provincie ondersteunt lokale energiecoöperaties met ervaringsgroepen waar kennisuitwisseling plaatsvindt. Ook is er subsidie voor collectieve zondaken. Dit werpt zijn vruchten af.


Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: 'Het is mooi te zien hoe die lokale energie los komt. De overheid hoeft niet alles zelf te doen, burgers pakken ook hun rol op en dragen bij aan de verandering in ons energieverbruik.' 

De ervaringsgroepen, ook community of practices genoemd zijn in 2012 gestart met 7 initiatieven. Dat is inmiddels verbreed naar een netwerk van 30 actief deelnemende groepen. Naast de verbreding is ook een verdieping ontstaan in 3 werkplaatsen: één voor de burgerinitiatieven wind, één voor businesscases zon op collectieve daken en één voor energiebesparing. Hier wordt gewerkt aan de ontwikkeling van onder andere businessplannen voor concrete projecten. De eerste energiecoöperaties zijn bezig hun eigen bedrijfsvoering verder te professionaliseren. Onlangs is de Vereniging Gelderse Energie coöperaties opgericht. Samen hebben de koplopers een EFRO-aanvraag ingediend gericht op de verdere professionalisering van de sector.

Tijdens de tiende bijeenkomst van lokale energiecoöperaties kwamen verschillende positieve vormen van samenwerking tussen gemeenten en coöperaties aan de orde. Zoals coöperatie WindPower Nijmegen en de gemeente Nijmegen. Zij hebben in recordtijd het burgerwindpark Nijmegen-Betuwe mogelijk gemaakt. Begin 2016 start de bouw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.