Ads Top

Energiebesparing in Provinciehuis Flevoland

De verwarming van bouwdeel Zuid (het bouwdeel waar de OFGV is gehuisvest) is onlangs aangesloten op de Warmte- en Koudeopslag (WKO) van de Provincie Flevoland. Daardoor zal naar verwachting jaarlijks 30.000 m 3 gas minder worden verstookt. Dit betekent een afname van de CO 2-uitstoot met 53.600 kg/jaar en een besparing van € 15.000 per jaar op de energierekening.

Het Provinciehuis heeft sinds de renovatie in 2006 een centrale technische ruimte voor de verwarming en koeling. De warmte en koude wordt voor 85% opgewekt door een warmtepomp in combinatie met een bodeminstallatie voor opslag van warmte en koude (WKO). Dit zorgt ervoor dat wij het gebouw verwarmen en koelen op een zuinige en efficiënte manier waarbij minimaal gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.
Er is voldoende capaciteit aanwezig

Bouwdeel Zuid viel destijds buiten de renovatie, waardoor de verwarming en koeling nog altijd verzorgd werden door conventionele installaties met CV- ketels en koelmachines. Door monitoring is vastgesteld dat er voldoende capaciteit aanwezig is in de WKO-installatie om bouwdeel Zuid hierop aan te sluiten. In 2013 is de koeling van Bouwdeel Zuid aangesloten, waardoor de koelmachines van Zuid zijn komen te vervallen. 

Vanaf 1 november 2015 is ook de verwarming aangesloten op de WKO installatie. De bestaande ketels met een totaal vermogen van 415 kW zijn inmiddels vervangen door twee kleine ketels met een vermogen van in totaal 180 kW (zie foto).  Het verschil wordt nu opgewekt door de WKO installatie. De kleine ketels branden alleen als de buitentemperatuur onder de 6 graden daalt. Met deze oplossing worden de hierboven genoemde besparingen op CO 2-uitstoot en stookkosten gerealiseerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.