Ads Top

'Na klimaatakkoord nu push van burgers nodig om opwarming aarde echt te stoppen'

Het nieuwe klimaatverdrag is een noodzakelijke belangrijke stap vooruit, maar om effectief klimaatverandering tegen te gaan zijn de in Parijs gemaakte afspraken verre van voldoende. Dat zegt Milieudefensie Voor het eerst in de geschiedenis hebben een kleine 200 landen bindende afspraken gemaakt om samen klimaatverandering tegen te gaan. Dat landen in het verdrag het belang van 1,5 graad temperatuurstijging erkennen is bemoedigend.

Een gifpil in de tekst is de afspraak dat de verantwoordelijkheid en compensatie voor de kosten van klimaatrampen zijn uitgesloten van de afspraken. Dat betekent dat arme landen zelf de kosten van aan klimaatverandering gerelateerde rampen zoals overstromingen, verwoestijning, en droogtes moeten dragen. Milieudefensie roept de landen op de tekst aan te passen. Arme landen mogen niet gedwongen worden om op te draaien voor de kosten van de gevolgen van klimaatverandering een probleem dat ze niet zelf veroorzaakt hebben.

Voor het stabiliseren van het mondiale klimaat op een niveau dat veilig is voor welvaart in Nederland en de wereld zijn de afspraken onvoldoende. Het vandaag bereikte akkoord gaat gepaard met 3 graden of zelfs meer opwaming van de aarde. Dit had maximaal 1,5 graad moeten zijn. Belangrijk minpunt van het akkoord is volgens Milieudefensie dat resultaten pas in 2023 geëvalueerd worden, dat betekent dat ook dan pas de ambitie kan worden bijgesteld. Dat is echt veel te laat.

Het momentum van het akkoord moet nu gevolgd worden door actie vanuit de samenleving om de druk op overheden op te voeren om te komen tot effectiever klimaatbeleid in de landen, vindt de organisatie. Wereldwijd slagen mensen er op dit moment in om klimaatdestabiliserende projecten tegen te houden, denk aan schaliegas in Nederland, Keystone in de Verenigde Staten en olieprojecten in het Arctisch gebied en Nigeria. Deze beweging verder op- en uitbouwen dat is wat nodig is en waar Milieudefensie voor staat: samen er voor zorgen dat in Nederland de kolencentrales sluiten, de gaskraan dicht gaat, hernieuwbare energie met een sneltreinvaart groeit. Dit laatste in Nederland, maar ook in samenwerking met ontwikkelingslanden om te zorgen voor duurzame energie in ontwikkelingslanden.

1 opmerking:

  1. Wat een kletsverhaal!
    Denken jullie nu echt dat wat wij allemaal achterlijk zijn?
    (als je naar TV kijkt , zou je het haast gaan denken)

    Een grote nep.

    bv Duitsland, gaan kolencentrales minderen, maar gaan er in de hele wereld bijbouwen cq leveren!!

    Polen doet al helemaal niet mee!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.