Ads Top

Zuinig rijden met goede autobanden (i.m.)

Als je een zuinige auto hebt, dan ben je al veel stappen vooruit op de meeste automobilisten. Wist je dat jouw autobanden ook kunnen bijdragen aan hoe zuinig je rijdt? Lees hieronder de tips om nog zuiniger te rijden als je let op de kwaliteit van en spanning van de autobanden.

Harder of zachter?
 
De juiste bandenspanning staat vaak aan de binnenkant van het portier of op de midden- of A-stijl. Mocht de sticker daar niet staan, dan staat het altijd in het instructieboekje. De juiste bandenspanning is afhankelijk van de belasting, type auto en de maat van de banden, maar ook de maximale snelheid heeft hier mee te maken.

Het is belangrijk dat de autobanden de juiste bandenspanning hebben. Zachte banden hebben een hogere rolweerstand en gebruiken daardoor meer brandstof om te rijden. Banden die te hard zijn opgepompt hebben geen goede ligging op de weg en slijten daardoor sneller.

Banden slijtage
 
Banden slijten door gebruik. Hoeveel de banden slijten heeft te maken met het soort wegdek waar je vaak op rijdt, hoe hard je rijdt, de bandenspanning en het soort rubber waar de band van is gemaakt. Banden bestaan uit verschillende soorten rubber en het ene soort slijt minder snel dan het andere. Banden kunnen in hun levensduur tot wel twee kilo aan rubber verliezen.

Hoeveel kun je besparen?
 
Als je goede banden onder je auto hebt zitten, dan kun je een hoop besparen. Zowel voor je eigen portemonnee als voor het milieu. Als je jouw banden goed op spanning houdt, dan kun je tot wel €100 per jaar besparen. Dat bespaart zoveel als 400 kiloton CO2 per jaar. Dat is zoveel als het planten van bomen op 56 duizend voetbalvelden. In de toekomst zal nieuwe rubbertechnologie erg belangrijk zijn in het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.