Ads Top

Week van de Energierekening helpt consumenten met energie besparen

Van 13 oktober tot en met 19 oktober organiseert Milieu Centraal samen met onder meer de Woonbond en VvE Belang voor het derde jaar de Week van de Energierekening. Het doel is dat huishoudens meer grip krijgen op hun energierekening. De campagne sluit daarmee aan bij de afspraak uit het Energieakkoord om het totale verbruik in Nederland jaarlijks met 1,5% te verminderen. Uit de onlangs verschenen Nationale Energieverkenning blijkt dat zonder aanvullende impulsen de besparing uit komt op 1,2 procent per jaar.  Met acties en activiteiten stimuleert de Week van de Energierekening consumenten om extra stappen te zetten om energie te besparen.

“Vaak weten mensen niet goed hoe hun energierekening is opgebouwd”, aldus Marlon Mintjes van Milieu Centraal. “De helft van het energie gaat op aan verwarming, een zesde aan warm water en een derde aan elektrische apparaten”. Een gemiddeld huishouden betaalt 1.940 euro per jaar aan energiekosten: 1.040 euro voor 1.600 m3 gas, 780 euro voor 3.500 kWh stroom en 120 euro aan vaste kosten zoals levering. “Het goede nieuws is dat je op het overgrote deel zelf invloed hebt en aanzienlijk kunt besparen.”

Betere isolatie verlaagt de energiekosten voor verwarming aanzienlijk. In veel oudere woningen is nog geen gevel- en vloerisolatie. Het verbruik van warm water gebeurt voor 80 procent in de douche. Ongeveer de helft van de huishoudens heeft nog geen waterbesparende douchekop. Oude koelkasten en vriezers zijn grote energieverbruikers. Ongeveer de helft van de koelkasten van huishoudens in Nederland is zeven jaar of ouder.

Het startschot van de Week van de Energierekening vindt plaats op maandag 13 oktober tijdens het publieksevent ‘De Energiequiz’ in Utrecht. Op de website www.weekvandeenergierekening.nl staat een overzicht van alle acties en activiteiten gericht op energiebesparing, zoals de campagne ‘Energievreters, pak ze aan!’, een gratis verlichtingsscan voor VvE’s en korting op energiebesparende producten.

De Week van de Energierekening is een initiatief van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.