Ads Top

Overijsselse huizenbezitters besparen 10 miljoen euro aan energie

In twee jaar tijd hebben 12.000 Overijsselse huizenbezitters hun woning energiezuiniger gemaakt. Omgerekend naar de actuele energieprijzen komt dat neer op een besparing van ruim 10 miljoen euro. Dat is niet alleen goed nieuws voor hun energierekening en het milieu, ook de bouwsector heeft er baat bij. Overijsselse ondernemers in de bouw- en installatiebranche haalden de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s aan omzet uit het verduurzamen van koopwoningen.

De inzet van het project was het energiezuiniger maken van 10.000 woningen in 2014. Het jaar is nog niet om, maar nu al zijn de doelstellingen ruim behaald. In krap twee jaar tijd hebben 12.000 eigenaren in de provincie Overijssel hun woning aangepakt. Meer dan 250 bouwbedrijven hebben zich actief aangesloten bij de ‘Overijsselse aanpak’ door hun aanbod af te stemmen op de groeiende vraag naar energiebesparende maatregelen. Veel bedrijven werken samen in een van de 24 consortia die zijn ontstaan om woningeigenaren beter van dienst te kunnen zijn. En alle 25 gemeenten in de provincie doen mee en hebben een energieloket geopend.

Op het gebied van isolatie is de populairste maatregel het aanpakken van de gevel of spouwmuur. Dit werd tot nu toe in ruim 5600 woningen toegepast. 2.600 huizenbezitters kozen voor vloerisolatie. Minder populair zijn isolatieglas (zo’n 890 woningen) en dakisolatie (ruim 700). Bij woningeigenaren die kiezen voor het duurzaam opwekken van energie staan zonnepanelen op één. Hiervoor werd 1360 keer bij het project Slim Energie Thuis aangeklopt.

Bij het verduurzamen van hun woning kunnen inwoners van Overijssel gebruikmaken van financiële regelingen van de provincie. De Duurzaamheidpremie en de Overijsselse Duurzaamheidlening vonden gretig aftrek bij huizenbezitters die werk wilden maken van isolatie of het duurzaam opwekken van energie. In de gemeente Enschede zijn de meeste premies toegekend (940). Op de tweede plaats komt Zwolle (ruim 800 premies) en nummer drie is Hardenberg (bijna 580). De laatstgenoemde gemeente is koploper wanneer het gaat om het aantal duurzaamheidleningen dat is verstrekt (meer dan 200), op de voet gevolgd door gemeente Twenterand (circa 180) en Zwolle (ruim 170).

Theo Rietkerk gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van de provincie Overijssel is trots met deze tussenstand. Hij licht toe waarom de aanpak zo succesvol dat de doelstelling nu al dik gehaald is: “Het energiezuiniger maken van huizen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Voor de woningeigenaar zorgt het voor een lagere energierekening en meer wooncomfort. De ondernemer levert het een grotere omzet op. Het project is een belangrijke stimulans voor de regionale economie en de werkgelegenheid.”

Hoewel de doelen zijn gehaald, gaat provincie Overijssel door met Slim Energie Thuis. In 2020 moet dertig procent van de woningen in Overijssel minimaal energielabel B hebben. En één procent van de woningen moet dan energieneutraal zijn. In 2030 ligt de ambitie vervolgens bij negentig procent label B-woningen en twintig procent energieneutrale huizen.

Verder is het de bedoeling dat ondernemers toekunnen met minder ondersteuning vanuit de overheid. Minimaal dertig procent van de bedrijven die nu nog worden bijgestaan door de Kamer van Koophandel moeten in 2020 geheel zelfstandig aan de slag zijn. De regionale Duurzaamheidlening komt waarschijnlijk per 1 april 2015 te vervallen, maar Overijsselaars kunnen wel gebruikmaken van de vergelijkbare landelijke Energiebespaarlening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.