Ads Top

Mensen met dubbel glas bijna twee keer zo energiebewust

Overgaan op dubbel glas bespaart veel energie. SUM deed een onderzoek naar energiegebruik. Hieruit blijkt dat mensen met dubbel glas beter weten hoe ze energie moeten besparen dan mensen met enkel glas. Ook interviewden we Ortwin Braaksma van Glas.nl over energiebesparing met dubbel glas.

Ook vroeg SUM de respondenten of zij weten hoe zij het beste energie kunnen besparen. Een opvallend resultaat is dat 15,7 procent van de mensen met enkel glas niet weet hoe ze energie kunnen besparen. Bij de mensen met dubbel glas is dit maar 9 procent.

Het kabinet heeft op Prinsjesdag besloten de verlaagde BTW voor verbouwingen te verlengen. Dit betekent dat je voor bepaalde werkzaamheden aan je huis maar 6% BTW betaalt, in plaats van 21% BTW. Dit geldt ook voor het vervangen van enkel glas door dubbel glas. De verlaagde BTW is tijdelijk en loopt tot 1 juli 2015. Voor die tijd moet het werk afgerond zijn.

Ortwin Braaksma verwacht dat steeds meer mensen zullen overstappen op dubbel glas. “Het is interessant om nu te isoleren in verband met de crisis. De marges staan onder druk, waardoor de klant een goede deal kan sluiten. Bovendien scheelt 6% BTW wel 15% op de montagekosten” zegt hij.

De isolatiewaarde van glas geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graden Celsius wordt doorgelaten. Hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter. “Bij enkel glas is de isolatiewaarde 5,6, bij standaard dubbel glas 2,8 en bij HR++ dubbel glas 1,1.” vertelt Ortwin Braaksma van Glaspunt. "Dit betekent dat je met enkel glas twee keer zoveel warmte verliest dan met dubbel glas, en zelfs vijf keer zoveel dan met HR++ dubbel glas"

Tegenwoordig wordt in veel nieuwbouw appartementen gebruik gemaakt van HR++ dubbel glas. Dit glas heeft een extra hoog rendement en wordt gemaakt door een of twee glasbladen van een metaalcoating te voorzien en de spouw te vullen met edelgas. “Veel mensen denken dat de metaalcoating te zien is bij HR++ dubbel glas, dit is niet het geval. Je zou het verschil alleen kunnen zien als je standaard glas en HR++ dubbel glas naast elkaar zou leggen. Sinds 1996 wordt in alle nieuwbouw appartementen HR++ dubbel glas geplaatst, dit is verplicht in de bouwvergunning” aldus Ortwin Braaksma van Glaspunt
Aan het Onderzoek Energie 2014 van SUM deden 716 respondenten mee. Hiervan heeft 81,1 procent dubbel glas en slechts 14,1 procent enkel glas. 4,8 procent van de respondenten weet niet of ze enkel glas of dubbel glas hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.