Ads Top

TenneT klaar voor ontwikkeling elektriciteitsnet op zee

TenneT heeft met Offshore Nederland een nieuwe afdeling opgericht speciaal voor de ontwikkeling van een net op zee. Het richtinggevend besluit van Minister Kamp van Economische Zaken in juni dit jaar om TenneT bij wet aan te wijzen als enige netbeheerder op zee maakte de weg definitief vrij voor het opbouwen van een gespecialiseerde afdeling. Marco Kuijpers (46) gaat leiding geven aan TenneT Offshore Nederland.

Marco Kuijpers was eerder bij TenneT verantwoordelijk voor de voorbereiding en onderhandelingen van de BritNed-zeekabel (1.000 MW) en betrokken bij grote onshore projecten in Nederland. Daarvoor was hij managing partner bij Twynstra Gudde. In deze rol was Marco Kuijpers betrokken bij diverse windenergie- en offshore bouwprojecten.

TenneT wordt verantwoordelijk voor het aansluiten van offshore windparken op TenneT's hoogspanningsnet op land. De stroom die de windmolens op gaan wekken, wordt 'verzameld' in grote substations op zee (zee-stopcontacten). Vanuit deze stations wordt de duurzame stroom via zeekabels in de zeebodem aan land gebracht, waar het via een transformatorstation van TenneT verder verspreid en verdeeld wordt over het Nederlandse elektriciteitsnet.

Omdat in Nederland de windparken veel dichter bij de kust komen te liggen dan in Duitsland kan hier gekozen worden voor wisselstroom (AC) verbindingen. Dat heeft het voordeel dat het goedkoper is én dat de offshore (sub)stations veel kleiner van omvang zullen zijn.
Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.