Ads Top

BP investeert 2 miljoen in fundamenteel onderzoek UT

BP investeert de komende vijf jaar twee miljoen euro in fundamenteel onderzoek door de vakgroep Physics of Complex Fluids van UT-onderzoeksinstituut MESA+. Doel van het onderzoek is om beter te begrijpen hoe olie vastgeplakt zit aan het poreuze gesteente van een olieveld op een moleculair niveau. Toepassing van deze kennis moet het mogelijk maken om meer olie uit bestaande velden te kunnen halen.

Momenteel kan een groot gedeelte van de olie uit een olieveld niet gewonnen worden omdat het ‘plakt’ aan poreus gesteente; gemiddeld kan ongeveer twee derde van de olie niet naar boven worden gehaald. Om de olie zo veel mogelijk los te spoelen wordt doorgaans zeewater in het olieveld gepompt. Het was al bekend dat je door het verminderen van de hoeveelheid opgeloste stoffen in het water meer olie kunt winnen. Momenteel past BP voor het eerst zijn LoSal® EOR technologie toe bij een olieplatform in de Noordzee, waarbij de zoutconcentratie van het water wordt verlaagd.

Om deze technologie verder te verbeteren onderzoeken wetenschappers van de Universiteit Twente welke componenten van de ruwe olie op welke manier aan het gesteente blijven plakken. Dit in de hoop dat een beter begrip hiervan op een fundamenteel niveau het mogelijk maakt om meer olie uit een veld te kunnen winnen.

BP investeert de komende vijf jaar twee miljoen euro in het onderzoek van de vakgroep Physics of Complex Fluids. Hiermee verlengt BP een samenwerkingsproject met de vakgroep dat al langer loopt. Prof. dr. Frieder Mugele, hoofd van de vakgroep, noemt het zeer positief dat het bedrijf niet kiest voor kortlopende deelprojecten, maar inzet op langdurige strategische samenwerking. “BP wil echt op fundamenteel niveau weten wat er aan de hand is. Door het lange termijn karakter en de grootte van het project kun je als onderzoeker echt iets bijdragen. Het ultieme doel van het onderzoek is BP-ingenieurs in staat stellen om de olievelden waarmee ze werken beter te begrijpen en ze met de kennis die we genereren in staat te stellen om zoveel mogelijk olie naar de oppervlakte te krijgen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.