Ads Top

Nieuwe zuiveringstechniek bespaart veel energie

Vijftien jaar werkte TNO aan de zeer efficiënte en energiebesparende technologie om chemicaliën te zuiveren. Nu is de technologie marktrijp en klaar om wereldwijd vermarkt te worden. En daarbij wordt de klant in alle fases van het implementatieproces ondersteund.

Zuivering van eindproducten is in vrijwel alle chemische processen een cruciale stap. Om de gewenste kwaliteit te bereiken, moeten producten zoveel mogelijk van verontreinigingen worden ontdaan. Nadeel van veel zuiveringstechnologieën is dat deze zeer energie-intensief zijn. TNO ontwikkelde de ‘Hydraulic Wash Column’ (HWC). In combinatie met smeltkristallisatie kan een zuiverheid van 99 procent in een stap worden bereikt. De energiebesparing is minimaal 20 procent, maar kan oplopen tot 90 procent. Een niet onbelangrijk voordeel is verder dat de HWC zeer goed opschaalbaar is en zowel in het groot als in het klein kan worden toegepast. Het bedrijf SoliQZ is opgericht om de HWC-technologie te vermarkten. “Chemische bedrijven kunnen in een laboratoriumomgeving met de Hydraulic Wash Column experimenteren. De volgende stap is dat ze de technologie op industriële schaal in hun processen integreren”, zegt SoliQz-CEO Nicolaas Viets. “Wij begeleiden ze daarin."

De waskolom wordt achter een smeltkristallisator geschakeld en verwijdert de onzuiverheden uit de productstroom door een tegenstroomse wassing. In de afgelopen jaren zijn meer dan vijftig kleinschalige pilots voor klanten gedaan. Inmiddels is de technologie tot industriële schaal uitgebouwd. Een mooi voorbeeld is een installatie die in 2011 is afgeleverd bij Solvay in Duitsland. Hier wordt hoogzuiver fosforzuur geproduceerd. “De ontwikkeling bij TNO aan de HWC heeft de afgelopen jaren aangetoond dat de technologie een meerwaarde heeft in een groot aantal chemische industrieën”, zegt Viets. “Voordeel is dat de technologie robuust is en goed op te schalen is. We kunnen vanuit een acht centimeter pilot schaal met goede waarschijnlijkheid voorspellen hoe een commercieel productieproces eruit moet zien.” Viets ziet toepassingen in de elektronische industrie, maar ook bij de productie van biogebaseerde monomeren en op termijn in farmaceutische processen. De potentie noemt hij indrukwekkend.

Zeton verzorgt de bouw van de HWC-installaties. Dit van oorsprong Canadese bedrijf is sterk in de bouw van een modulair gebouwde pilot, demonstratie en productie plants. Er is naast Canada een vestiging in Enschede. Maurice Bodegom van Zeton: “Door de samenwerking van SoliQz en Zeton kunnen potentiële klanten in het gehele implementatieproces worden ondersteund. Zeton is gewend te werken met specifieke klantwensen en -eisen en dit te vertalen naar een ontwerp en installatie die hieraan voldoet. Van labschaal tot industriële schaal. Daarbij zijn we al vele jaren wereldwijd actief voor de chemisch industrie.” Nicolaas Viets: “Maatwerk is essentieel. Geen bedrijf en productieproces zijn hetzelfde. Bij het zuiveren van chemicaliën is flexibiliteit belangrijk. Doordat wij zowel klein- als grootschalige zuiveringsinstallaties kunnen bouwen, bieden SoliQz, Zeton en TNO niet alleen technologie. De meerwaarde zit ook in het feit dat we alles eromheen faciliteren. Een unieke propositie."

Viets en Bodegom verwachten dat de belangstelling in de markt groot is. “We proberen via laboratoriumopstellingen de klanten te overtuigen van de waarde van de HWC in hun proces. Vervolgens kunnen ze de stap zetten naar semi-commerciële productie. Die installaties worden door Zeton als skid-mounted units gebouwd en op het terrein van de klant geplaatst.” Als deze fase succesvol is, dan ligt verdere opschaling naar commerciële productie binnen handbereik. Viets: “Ook bij opschaling naar grootschalige productie kunnen wij de klant ondersteunen, door de uitgebreide ervaring die is opgebouwd en door het modulaire bouwen van de plant door Zeton. Hierdoor vindt de implementatie van de technologie plaats met minimale verstoring van het productieproces.” SoliQz benadert de markt onder meer via beurzen, ISIC-seminars en www.soliqz.com. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Nicolaas Viets. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in een pilot met de HWC kunnen zich aanmelden via de website."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.