Ads Top

Nog weinig inzicht in energielabel van woning

Slechts één vijfde van de consumenten weet welk energielabel bij hun woning hoort. Zowel woningbezitters als huurders weten amper welk energielabel hun woning heeft. Dit komt onder andere omdat voorafgaand aan de koop (4%) en voorafgaand aan de huur (10%) in weinig gevallen vooraf een energielabel wordt overlegd. De behoefte om dit vooraf wel te weten is echter groot, 70% geeft aan dit bij een nieuwe woning vooraf na te willen vragen. Dit blijkt uit de USP Energie Monitor, een maandelijks terugkerend consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy.

Ondanks dat het energielabel van woningen nog erg beperkt bekend is onder consumenten speelt dit een steeds grotere rol in de verkoop van woningen. Uit onderzoek blijkt dat een gunstig energielabel een positief effect heeft op de verkoopprijs van een woning. Daarnaast worden woningen met een gunstig energielabel 3,5 maand sneller verkocht dan woningen zonder energielabel (Bron: TIAS School for Business and Society). De USP Energie Monitor toont aan dat koopwoningen een beter energielabel hebben dan huurwoningen.

Meer dan 90% van alle corporatiewoningen zijn voorzien van een energielabel. In de koopsector is dit een ander verhaal. Huiseigenaren die echter "… nog geen energielabel hebben, krijgen vanaf 2015 een brief met de indicatie van het energielabel van hun woning. Dat label kunnen ze eenvoudig online aanpassen, zodat de label- en huiskenmerken met elkaar overeenkomen. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt het energielabel geregistreerd in een landelijke database. De aanvraag kost een paar tientjes. Vanaf 2015 geldt een boete van ongeveer 200 euro, als de verkoper of verhuurder geen label kan aantonen …" (bron: Vereniging Eigen Huis).

Momenteel hebben dus slechts weinigen inzicht in het energielabel van hun woning. Vanaf 1 januari 2015 is het energielabel echter verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen. Consumenten, zowel huurders als woningeigenaren, hebben echter nu ook al meer behoefte aan inzicht in het energielabel van hun woning. Bij 82% is er voorafgaand aan de koop of huur van de woning geen energielabel overhandigd, terwijl 68% aangeeft hier vooraf wel behoefte aan te hebben. De cijfers lijken elkaar uit perspectief van huurwoningen tegen te spreken: bijna alle corporatiewoningen voorzien van energielabel, maar slechts één op de vijf huurders weet welke dit is. Dit komt omdat corporaties het wel in kaart hebben laten brengen, maar voornamelijk communiceren met die huurders waarbij er grote aanpassingen aan de woning zijn geweest om het energielabel met een aantal stappen te verhogen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.