Ads Top

Handel op gashandelsplaats TTF stijgt naar recordhoogte

Het jaar 2014 duurt nog een paar maanden, maar nu al is duidelijk dat dit jaar op de Nederlandse gashandelsplaats TTF (Title Transfer Facility) meer is verhandeld dan in geheel 2013. Dat blijkt uit de spectaculaire groei van het verhandelde volume. Werd in heel 2013 8.287 TWh verhandeld, begin deze maand stond de teller van de directe handel (OTC) al op 9.182 TWh. Daarmee zet de tussensprint van TTF in het eerste halfjaar van 2014 door. De groeicijfers demonstreren dat Nederland zich in Europa in snel tempo heeft ontwikkeld tot één van de meest aantrekkelijke handelsplaatsen voor gas.

Verreweg het grootste deel van de handel op TTF vindt plaats via OTC: Over-The-Counter. Dit betreft directe handel tussen partijen, al dan niet met tussen­komst van een makelaar (broker). In Europa steken twee gas hubs met kop en schouder (samen ruim 80%) boven de gashandelsplaatsen in de rest van Europa uit: het Britse NBP (National Balancing Point) en TTF. Tot in het voorjaar van 2014 was NBP iedere maand de nummer één in OTC-handel, maar TTF heeft deze koppositie overgenomen. Zodanig zelfs dat gerekend over het meest recente gasjaar (oktober 2013 - september 2014) er meer OTC-handel heeft plaatsgevonden op TTF dan op NBP.  Over de maand september van 2014 was dat 1.138 TWh op TTF en 796 TWh op NBP. Een goed werkend TTF versterkt de leveringszekerheid en zorgt er bovendien voor dat vraag en aanbod goed hun werk kunnen doen.

Naast de OTC-handel vindt het overige deel van de gashandel plaats via een gasbeurs, vooral via ICE (Inter Continental Exchange). Ook hier zit TTF in de lift. In september werd na februari en juni voor de derde keer dit jaar een “record high” gescoord.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.