Ads Top

Gent wint Climate Star Award voor energiebegeleiding aan bedrijven

Stad Gent heeft een Climate Star Award gekregen voor een proefprogramma waarin 15 bedrijven begeleiding kregen om hun energieverbruik te verlagen en dit structureel te verankeren in hun bedrijf. Net vorige week besliste het Gentse stadsbestuur om deze succesvolle energiecoaching voor bedrijven uit te breiden voor 110 bedrijven.

Tussen 2012 en midden 2014 liep in Gent het pilootproject ‘Trajectbegeleiding Energiemanagement’, in het kader van het Interreg project Answers to the Carbon Economy (ACE). Dit project richtte zich tot bedrijven met een minimum jaarlijks verbruik van 1000 MWh (Megawattuur). Vijftien Gentse bedrijven stapten mee in het pilootproject. Samen zorgden ze voor een reductie van hun CO2-uitstoot van ongeveer 1.820 ton CO2 en een financiële besparing van maar liefst 360.000 euro. Er werden energiebesparingen tot 20% gehaald.

Het Europese netwerk Climate Alliance bekroonde dit project met een ‘Climate Star’ omdat het aantoont dat een progressief klimaatbeleid hand in hand gaat met economisch herstel.

Gezien het succes van dit pilootproject lanceert het Gentse stadsbestuur nu een vervolg op dit project. De Stad doet een oproep naar de Gentse bedrijven om de 15 koplopers te volgen. Er is voor 110 bedrijven een coachingstraject op maat van het bedrijf beschikbaar.

Na het uitvoeren van een energiescan wordt een bedrijf een volledig jaar begeleid bij de opmaak én de uitvoering van een energiebesparingsplan. Experts geven hierbij  professionele begeleiding bij bijvoorbeeld isolatie, verwarming, koeling, relighting en perslucht zodat de energiebesparing structureel verankerd wordt in het bedrijf. De focus ligt zowel op investeringsmaatregelen als op gedragsmaatregelen, monitoring, onderhoud en sturing.

Bedrijven met een minimum elektrisch verbruik van 100.000 kWh of 345.000kWh thermisch, krijgen een professionele begeleiding ter waarde van 4.000 euro. Als het jaarlijks verbruik hoger is dan 500.000 kWh elektrisch of 1.725.000kWh thermisch, biedt de Stad Gent begeleiding aan ter waarde van 7.000 euro. De eigen bijdrage van de deelnemende bedrijven is beperkt tot 10%.

Schepen Tine Heyse: ‘Gent wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om deze ambitieuze doelstelling te behalen zijn onze bedrijven een heel belangrijke partner. Dat dit structureel coachingaanbod een Climate Star Award binnenhaalt, betekent een belangrijke internationale erkenning en zet Gent als Klimaatstad op de kaart. Een beloning voor de Stad, maar vooral voor alle Gentenaars en de vele partners waarmee we dit alles realiseren.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.