Ads Top

Zonnecellen in kleding

Circa een derde van onze energie moet in de toekomst uit solar gaan komen. Gelukkig zijn er legio toepassingen van zonnecellen in aankomst. Hier is echter nog wel veel onderzoek voor nodig. TNO en onderzoeksconsortium Solliance werken aan dit onderzoek naar dunne-filmzonnecellen, een moderne en goedkopere variant van de reguliere zonnecel.
 
Het opwekken van zonne-energie krijgt een plek in steeds meer producten Het beeld van de starre, rechthoekige zonnepanelen op de Hollandse daken is te eenzijdig. “Het aantal toepassingen is ontelbaar,” zegt Karel Spee. “Flexibele zonnecelfolies en -plaatjes zijn in tal van producten te gebruiken. Wel is er nog veel onderzoek nodig. Maar het vertrouwen in deze nieuwe toepassingen zal onverminderd toenemen.”
 
TNO en onderzoeksconsortium Solliance werken aan het onderzoek naar dunne-filmzonnecellen, bij machinebouwer Smit Ovens aan nieuwe productietechnieken. Zonnecellen verwerkt in je jurk of jas om je smartphone op te laden. Of een deurbel op zonne-energie. Dit soort producten is al volop commercieel beschikbaar. Zonne-energie gaat een substantiële plek innemen in onze samenleving en energievoorziening. “Circa een derde van onze energie moet uit solar gaan komen”, voorspelt Spee. De potentie van de duurzame energiebron gaat dan ook veel verder dan de bestaande PV-panelen die in groten getale op de daken van huizen en andere gebouwen worden geschroefd. “Klassieke PV-panelen zijn niet flexibel. Ook architectonisch gezien zijn ze niet altijd even fraai.” Uit een recent onderzoeksrapport dat klanten esthetisch verantwoorde toepassingen willen. De standaard op het dak geschroefde zonnepanelen zullen plaats maken voor zonnecellen verwerkt in dakelementen. Ook in gevels en wegen zullen zonne-energiesystemen toegepast worden.

Spee voorziet twee routes, namelijk het verder ontwikkelen van de traditionele PV-panelen, bijvoorbeeld in kleurstelling, naast de opmars van dunne-filmzonnecellen. De ontwikkeling van dunne-filmzonnecellen en -panelen, constateert Spee, wordt al ter hand genomen door een onderzoeksconsortium als Solliance. Het lectoraat van Spee aan Avans Hogeschool gaat zich op praktisch onderzoek richten naar de technologie die nodig is om zonnecellen in allerlei nieuwe producten te verwerken. Zo gaat een groep Avans-studenten aan de slag met zonnecellen geïntegreerd in de spoilers van auto’s en vrachtwagens. “In ons land rijdt twee miljoen vierkante meter aan vrachtverkeer rond. Het oppervlak ligt klaar. Op den duur zou ik ook zonnecellen willen integreren in zeilen van vrachtwagens.”

Het onderzoek wordt mogelijk door de samenwerking in een nieuw onderzoekscentrum met Solliance-partners TNO en Smit Ovens. “De solar-industrie produceert inmiddels volop zonnecelfolie, maar we kunnen er nog amper producten mee maken. Een echte markt bestaat niet, althans niet grootschalig. Productietechnieken staan in de kinderschoenen,” aldus Spee. “Om de technologie betaalbaar te krijgen, is massaproductie nodig. De investeringen komen niet van de grond, omdat er geen afzet is. Maar de afzet is er niet, omdat er geen producten zijn. Om dit kip-ei probleem te doorbreken, moeten er meer demonstratieprojecten komen. Daarmee zal het vertrouwen in nieuwe zonnecelgeïntegreerde producten toenemen. Maar dat die producten er zullen komen, staat buiten kijf.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.