Ads Top

Mijlpaal voor SolaRoad: werkzaamheden aanleg pilotproject gestart

Een dezer dagen zijn de werkzaamheden voor de aanleg van het SolaRoad fietspad langs de provinciale weg N203, in Krommenie, gestart. Eind oktober zal het fietspad gereed zijn en kunnen de eerste (brom)fietsers eroverheen. SolaRoad wordt ontwikkeld door TNO, Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra.

Het fietspad langs de N203 in Krommenie is gekozen als pilot-locatie voor ongeveer 100 meter SolaRoad. Gedurende drie jaar zullen diverse metingen en tests uitgevoerd worden om SolaRoad verder te kunnen ontwikkelen. De testen moeten antwoord geven op vragen als: Hoe gedraagt het zich in de praktijk? Hoeveel energie levert het op? En hoe is het om eroverheen te fietsen? Het fietspad ligt gunstig op de zon waardoor de energieopname optimaal is. Ook wordt dit fietspad intensief gebruikt, zodat veel informatie beschikbaar komt over de gebruikseffecten. In de aanloop naar de aanleg is het pad in het laboratorium getest zodat het voldoet aan alle (veiligheids)eisen voor wegdekken.

SolaRoad is een wegdek dat werkt als een zonnepaneel. De zonnestroom uit de weg vindt praktische toepassingen in wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens. SolaRoad bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm. dikte. Deze toplaag laat zonlicht door én is stroef en sterk genoeg voor veilig gebruik door het verkeer. De modules worden onderling aan elkaar verbonden zodat er ook comfortabel over gefietst kan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.