Ads Top

PowerMatcher maakt elektriciteit groener

We merken pas echt hoe afhankelijk we van elektriciteit zijn als het een keer uitvalt, iets dat in Europa gelukkig niet vaak gebeurt. Toch verdient de betrouwbaarheid van onze elektriciteitsvoorziening extra aandacht. Door het groeiende elektriciteitsgebruik zullen onze verouderende netten overbelast raken, terwijl het aanbod van elektriciteit steeds meer varieert door het groeiende aantal duurzame bronnen. Daarom ontwikkelde Koen Kok met partners de PowerMatcher, een nieuw coördinatiemechanisme voor het toekomstige slimme elektriciteitsnet. De software laat apparaten die elektriciteit gebruiken of genereren automatisch met elkaar en het netwerk onderhandelen over het tijdstip waarop energie wordt gebruikt of gegenereerd. Op die manier kan er meer duurzame energie probleemloos in het elektriciteitssysteem worden opgenomen, terwijl tegelijkertijd overbelastingen in het netwerk worden voorkomen. Kok promoveert donderdag 4 juli aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Vraag moet aanbod volgen De vraag naar elektriciteit zal waar mogelijk het aanbod moeten gaan volgen. Dat betekent dat bijvoorbeeld een vrieskist in een willekeurige keuken automatisch stroom gaat gebruiken als buiten op het dak de zon schijnt op de zonnepanelen of als het kilometers verder hard waait op zee. De consument gaat zijn stroom meer gebruiken op de momenten dat er goedkopere of groene energie beschikbaar is. PowerMatcher wordt nu al toegepast bij 40 woningen in Groningen (PowerMatching City), 300 appartementen in Den Haag en 700 huishoudens op het eiland Bornholm in Denemarken.
Beter gebruik van duurzame energie
De PowerMatcher kan op grote schaal kleine en middelgrote apparaten en installaties betrekken in de netcoördinatie. Denk aan huishoudelijke apparaten maar ook opladende elektrische auto’s en installaties in de industrie. Door een slim berichtenprotocol kan dit zonder de autonomie en privacy van de eigenaren aan te tasten. Kok toont aan dat het mechanisme duurzame energie beter inpast in het elektriciteitssysteem en tegelijk overbelastingen in het netwerk voorkomt. Door het systeem wordt er beter gebruik gemaakt van de beschikbare duurzame energie. Hierdoor vermindert de vraag naar grijze stroom en verbetert de marktwaarde van groene stroom. Door slim beïnvloeden van bijvoorbeeld verwarmingssystemen en opladende elektrische auto's kan tegelijkertijd in het elektriciteitsnetwerk de dagelijkse piekbelasting worden verminderd.
De PowerMatcher betekent winst voor de consument, de energieleverancier, de netbeheerder en het milieu.
Voor een energieleverancier levert de lage voorspelbaarheid van bijvoorbeeld windenergie extra kosten op in
de energiemarkt. Met de PowerMatcher kunnen afwijkingen in de energievoorspelling 40 tot 60%
verminderen wat deze kosten verlaagt. Netbeheerders kunnen door gebruik van de PowerMatcher dure en
omvangrijke verzwaringen van hun bestaande netten voorkomen of uitstellen. Bijvoorbeeld door het slim
beïnvloeden van apparaten kan de dagelijkse piekbelasting worden verminderd met 30 tot 35%. In één van
de onderzochte gevallen zou door inzet van de PowerMatcher de netcapaciteit driemaal kleiner kunnen zijn.
Prijzen voor PowerMatcher
De PowerMatcher heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals de Blue Tulip Energy Innovation Award en de
TNO Energy Impact Award. Op de UN "Conference on Sustainable Development" in Rio vorig jaar werd
bekend gemaakt dat deze technologie deel uitmaakt van de honderd beste duurzame technologieën in de
wereld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.