Ads Top

Nuon Solar Team presenteert Nuna7

Gisteren presenteerde het Nuon Solar Team haar nieuwe zonnewagen Nuna7 in Delft. Voor het eerst heeft het team een vierwielige zonnewagen ontwikkeld. In oktober 2013 gaan zij tijdens de World Solar Challenge in Australië voor de zevende keer de strijd aan om het wereldkampioenschap zonneracen. Aan deze editie van de race zullen 48 studententeams uit 26 landen meedoen. Sinds 2001 heeft het Nuon Solar Team vier keer gewonnen en finishte twee keer als tweede.
Alle teams moeten dit jaar voor het eerst verplicht met een vierwielige zonnewagen aan de start verschijnen. Hierdoor moest ook het Nuon Solar Team het inmiddels traditionele en beproefde driewielige design compleet omgooien. Nuna7 is volledig opnieuw ontworpen en is duidelijk anders dan haar voorgangers. De auto heeft nu vier wielen in plaats van drie. Toch is Nuna7 nog steeds superlicht (150 kilo) en aerodynamisch waardoor een topsnelheid van ruim 185 km/h gehaald wordt. Het ontwerp is revolutionair asymmetrisch: de coureur zit niet langer in het midden maar aan de de zijkant, tussen voor- en achterwiel in. De wagen is 450 centimeter lang en wordt aangedreven door een paneel van 6m2 silicium zonnecellen.
‘Dit jaar wordt een van de spannendste World Solar Challenges ooit. Door de veranderingen in de reglementen konden we niet meer helemaal voortborduren op het succesvolle ontwerp van de vorige zes Nuna’s. Wéér staat er nu een auto die écht kan meestrijden in de top‘, aldus een trotse Marlies Hak, de eerste vrouwelijke teamcaptain van het Nuon Solar Team. De 16 studenten van de TU Delft werken al sinds medio 2012 in het diepste geheim aan het ontwerp en de bouw van Nuna7. In het team werken 16 jonge talenten van allerlei studierichtingen samen. ‘Het is een geweldig project, waarin we toptechniek met topsport combineren’.
Alleen auto’s die 100% op zonne-energie rijden kunnen meedoen aan de World Solar Challenge. Dit jaar start de tweejaarlijkse race op zondag 6 oktober in Darwin. Na 3000 kilometer racen door de outback eindigt de wedstrijd op 13 oktober in Adelaide. Bij de allereerste deelname in 2001 finishte het Nuon Solar Team meteen als eerste. Na vier overwinningen op rij werd het team in 2009 en 2011 tweede na een spannende strijd met de concurrerende teams van Tokia University (Japan) en Michigan University (USA). Het team gaat dit jaar naar Australië om de wereldbeker zonneracen weer naar Delft te halen. Als het Nuon Solar Team wint, zal dit de vijfde keer zijn dat Delftse studenten de winst pakken.
Omdat de zonnewagens gewoon op de openbare weg tussen de rest van het verkeer rijden, moeten ze zich aan de snelheidsbeperkingen en verkeersregels van Australië houden. Elke dag mogen de teams om 8:00 uur ’s morgens beginnen met racen. De teams moeten om 17:00 uur weer stoppen en overnachten langs de kant van de weg. De World Solar Challenge is niet alleen een race, maar ook een vorm van survival.
Het Nuon Solar Team wordt elke twee jaar samengesteld uit studenten van de TU Delft die hun studie onderbreken om een nieuwe zonnewagen te realiseren. De teamleden zijn afkomstig uit verschillende studierichtingen (Elektrotechniek, Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel ontwerpen, Werktuigbouwkunde, Technische Natuurkunde en Technische Wiskunde). Sinds 2001 is energiebedrijf Nuon de hoofdsponsor van het Nuon Solar Team. Met deelname aan de World Solar Challenge stimuleert Nuon de interesse voor techniek én jong toptalent

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.