Ads Top

Moederbedrijf van Nuon moet flink bezuinigen (i.m.)

Nuon is sinds 2009 onderdeel van Vattenfall, een Zweeds energiebedrijf dat actief is in Scandinavië en Europa. Wegens de slechte vooruitzichten van de Europese energiemarkt verlaagt Vattenfall haar activa met 3,4 miljard. Deze bezuinigingen hebben uiteraard gevolgen voor de energieleverancier Nuon.

Samenwerking Vattenfall en Nuon
Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall bestaat al meer dan 100 jaar. Vattenfall richt zich vooral op windenergie, zowel op land of op zee. In 2009 heeft Vattenfall Nuon voor een bedrag van 10 miljard overgenomen. De energiebedrijven leveren een mix van energiebronnen: wind, waterkracht, biomassa, nucleair, gas en kolen. 

Tegenvallende winst door energiemarkt
De nettowinst van Nuon is het afgelopen jaar met 9% gedaald naar 139 miljoen. Dit komt voornamelijk doordat de gascentrales niet genoeg uren kunnen draaien, vanwege de slechte marktomstandigheden. Nuon is in het bezit van 11 elektriciteitscentrales, 1 daarvan draait op steenkool en de rest op gas. De operationele winst van Vattenfall is het eerste half jaar van 2013 slechts met 3,3% gestegen vergeleken met 2012. De winst van Vattenfall bedroeg 194 miljoen.

De bezuinigingen van Vattenfall
Met de kennis over de komende marktontwikkelingen krijgt Vattenfall te maken met toenemende bedrijfsrisico’s. Hierdoor gaat Vattenfall haar organisatiestructuur in 2014 wijzigen door het bedrijf op te delen in twee regionale eenheden: Scandinavisch en Europees. Daarbij verlaagt Vattenfall haar activa met €3,4 miljard. Op de volgende punten zal het bedrijf gaan bezuinigen:
•    Elektriciteitscentrales die draaien op gas en steenkool in Nederland (1,6 miljard)
•    Goodwill, voortgekomen uit handelsactiviteiten (774 miljoen)
•    Steenkoolgestookte elektriciteitscentrales in Duitsland (467 miljoen)
•    Warmtekrachtcentrales in Scandinavië (284 miljoen)
•    Overige activa (205 miljoen)

Daarnaast heeft Vattenfall een personeelsstop ingesteld en de inzet van externe werknemers wordt beperkt. De investeringen voor de periode 2013-2017 is met 2 miljard verlaagd naar 12 miljard. Deze investeringen zullen met name gefocust zijn op duurzame energie.

Gevolgen voor energieleverancier Nuon
Vattenfall heeft tot nu toe €4,3 miljard moeten afschrijven op de Nederlandse energieleverancier Nuon. Dit is ontstaan door een overschot aan de productiecapaciteit, afnemende elektriciteitsvraag, afname van klanten en een overvloed aan gesubsidieerde duurzame energie uit Duitsland. Er wordt dan ook bijna met de helft van de verlaagde activa bezuinigd op de elektriciteitscentrales van Nuon (1,6 miljard). Door deze flinke bezuinigen zullen er 2500 banen moeten verdwijnen bij Nuon, waarvan 500 in Nederland. De vraag is of Nuon nog een van de goedkoopste energieleveranciers blijft met deze moeilijke omstandigheden. U zou dit zelf kunnen controleren met behulp van een online energievergelijker.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.