Ads Top

Zonnepanelen maken huis beter verkoopbaar

Huizenkopers vinden woningen met zonnepanelen extra aantrekkelijk, blijkt uit afstudeeronderzoek van masterstudent Thomas Wissink. Veel mensen zijn zelfs bereid een extra bedrag te betalen voor zonnepanelen, dat vergelijkbaar is met de aanschafprijs van een dergelijk systeem. Dat is interessant voor woningbezitters die twijfelen over een investering in zonnepanelen.
Het aantal zonnepanelen groeit sterk. Meer dan zestig procent hiervan staat op de daken van koopwoningen. Thomas Wissink, masterstudent Bouwkunde aan de TU/e, ondervroeg 227 mensen in de regio Eindhoven of ze de aanwezigheid van zonnepanelen waarderen op het dak van een potentieel koophuis. Het bleek dat zonnepanelen een huis aantrekkelijker maken voor huizenkopers – ze zijn eerder bereid voor een woning te kiezen met zonnepanelen.
Van de ondervraagden bleek 78 procent bereid extra te betalen voor de aanwezigheid van een zonnepaneelsysteem op een koopwoning. Uitgaande van een systeem dat zeshonderd euro per jaar bespaart, was de gemiddelde prijs die mensen extra wilden betalen zevenduizend euro. Dit is vergelijkbaar met de aanschafprijs van een dergelijk systeem.
Wissink: “De uitkomsten van het onderzoek zijn interessant voor woningbezitters die in zonnepanelen willen investeren, maar niet zeker zijn of zij gaan verhuizen voor de investering is terugverdiend. Zonnepanelen hebben zelfs zo’n positieve invloed op de keuze van de woning, dat een systeem een goede investering zou kunnen zijn voor woningen die te koop staan.”


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.