Ads Top

Ploumen blijft zich inzetten voor belangen Nederlandse installatiebranche zonnepanelen

‘Nederland kan zich vinden in de afspraken over de import van zonnepanelen die de Europese Commissie wil maken met China. Er is een handelsoorlog voorkomen en de gevolgen van het nu voorliggende compromis zijn voor Nederland aanzienlijk beperkter dan wanneer de anti-dumpheffing zou stijgen naar ruim 47 procent.’ Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
‘Als de lidstaten hiermee akkoord gaan praten we eind dit jaar weer verder. Ik blijf mij inzetten voor betaalbare zonnepanelen en de belangen van de Nederlandse installatie- en importbranche. Dat is ook belangrijk voor het halen van de doelstellingen voor duurzame energie en het klimaat.’
Naar aanleiding van een klacht van Duitse producenten van zonnepanelen besloot de Europese Commissie in juni en voorlopige anti-dumpheffing van ruim 11 procent in te voeren voor zonnepanelen uit China. Als de Commissie en China voor 6 augustus geen onderhandelde afspraak hebben over een vrijwillige minimumprijs voor Chinese zonnepanelen, stijgt die heffing naar gemiddeld ruim 47 procent. Minister Ploumen is tegen anti-dumpingheffingen en heeft altijd aangedrongen op een alternatieve oplossing. Inmiddels ligt er een compromis op tafel dat voor woensdag door de lidstaten moet worden beoordeeld.
De Nederlandse sector bestaat vooral uit installateurs, projectontwikkelaars en importeurs van zonnepanelen. Het voorliggende compromis heeft ook gevolgen voor hen, maar die blijven beperkt voor het grootste deel van de afzet van de Nederlandse sector, namelijk de Nederlandse consumentenmarkt. Die is goed voor 65 tot 70 procent van de afzetmarkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.