Ads Top

Energieproductie in 2012 gedaald met 10% (i.m.)


In 2012 is de energieproductie met 10% gedaald vergeleken met vorig jaar. De productie uit aardgas is minder geworden en uit steenkool juist meer. Het aandeel  van de productie in hernieuwbare energie is ook gegroeid. De import er export van elektriciteit is echter gestegen.

In totaal is er in Nederland 102 miljard kWh aan energie geproduceerd. Dit is 10% minder dan in 2011. Hiervan kwam 53% van het aantal geproduceerde energie uit aardgas, wat 7% gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Met name de aardgascentrales die energie leveren aan het hoogspanningsnet van Nederland produceerde minder elektriciteit, namelijk 25% minder. De energieproductie uit steenkool steeg daarentegen met 15%, doordat steenkool goedkoop was in 2012. 

Aandeel hernieuwbare energie gegroeid

De productie van hernieuwbare energie is weliswaar met 1% gestegen, maar staat voor de laagste groei van de afgelopen 5 jaar. Deze hernieuwbare energie is vooral opgewekt uit wind en biomassa. De energieproductie uit fossielenbrandstoffen is wel met 12% gedaald. Dit is 82 miljard KWh minder, maar de elektriciteitsproductie in Nederland bestaat nog voor 81% uit fossielen brandstoffen.

Import en export van energie gestegen

Doordat energie uit het buitenland in 2012 goedkoper was dan dat Nederland het zelf kon produceren, is er meer energie geïmporteerd. De energieprijs was namelijk met 9% gestegen. Energieprijzen vergelijken met andere landen is dan een optie. De meeste energie werd uit Duitsland geïmporteerd, omdat zij lage kolenprijzen hadden en een groot aanbod hadden van hernieuwbare energie. Ook werd er uit Noorwegen meer elektriciteit uit waterkracht geïmporteerd.  De import van elektriciteit uit België en Groot-Brittannië daalde, maar de export van energie steeg juist naar deze landen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.