Ads Top

Huishoudens besparen energiekosten dankzij SuperHR

Een samenwerkingsverband van een aantal bedrijven en de Universiteit Twente heeft subsidie ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling om deze technologie verder te ontwikkelen. Het systeem zorgt voor effectieve opslag van warmte en terugwinning van verloren energie in de cv-ketel, waarbij ook duurzame energiebronnen worden geïntegreerd.
De besparingen zijn zeer aantrekkelijk. Met de SuperHr-technologie kan een gemiddeld huishouden flink op de energiekosten besparen. Op de verwarming van tapwater kan tot wel 30% bespaard worden, en het verwarmen van gebouwen (woningen, kantoren en bedrijfsruimten) kan ca. 15% besparing opleveren. Gecombineerde warmteterugwinning uit tapwater én centrale verwarming kan de gebruiker zelfs 100% reductie opleveren van het gebruik van gas voor het verwarmen van tapwater. Daarnaast is het te ontwikkelen product minder belastend voor het milieu, omdat er energiebesparing plaats vindt door het gebruik van duurzame energie.
De heer Blij, R&D Manager van ATAG Verwarming: "Deze EFRO subsidie betekent voor ons een versnelling in de ontwikkeling van deze innovatieve technologie. Het project kan uiteindelijk zorgen voor 23 fte werkgelegenheid in Oost-Nederland. Wij zijn een echt Achterhoeks bedrijf en doen ook vooral zaken met andere bedrijven in de Achterhoek. Die regionale verbondenheid vinden we belangrijk en zo willen we ons dus identificeren, ook met dit project." Voor de provincies Gelderland en Overijssel levert dit project een bijdrage aan het versterken van de innovatiekracht op het gebied van duurzaamheid en energie.
Om dit product te ontwikkelen ontvangt het samenwerkingsverband tussen ATAG Verwarming Nederland BV en Intermeco BV (Doetinchem), Kiwa Nederland BV (Apeldoorn), Universiteit Twente (Enschede) € 878.586 subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Daarnaast ontvangen zij een provinciale bijdrage van € 400.000 en een bijdrage van het Rijk van € 100.000.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.