Ads Top

Hybride 'groene' dienstauto voor gemeente Amersfoort

De gemeente Amersfoort heeft een hybride, elektrisch aangedreven auto uitgekozen als nieuwe dienstauto. Het gaat om een Volvo V60 Plug-in Hybrid: een auto met een duurzaam en groen karakter. De wagen, in de kleur donkerblauw, wordt in het najaar geleverd door een leasemaatschappij.
Amersfoort is een stad waar duurzame ontwikkeling centraal staat, daarbij past de keuze voor een hybride dienstauto. De gemeente Amersfoort kent één dienstauto voor het gemeentebestuur. De burgemeester gebruikt de auto voor vervoer door het land en soms voor officiële afspraken binnen Amersfoort. Wethouders gebruiken zoveel mogelijk openbaar vervoer, de fiets, eigen vervoer en soms een taxi.
De huidige auto, een donkerblauwe Volvo S80, werd aangeschaft in 2007 en is sinds medio 2011 afgeschreven. Dit voorjaar is op basis van de criteria duurzaamheid, kosten, representativiteit en gebruikerswensen gekeken naar mogelijke nieuwe auto's. De gekozen auto kwam daarbij als beste uit de bus.
Er is gekozen voor een leaseconstructie voor een periode van vier jaar, zodat in de toekomst gebruik kan worden gemaakt van nieuwe innovaties. De kosten van de auto passen binnen het bestaande budget van 16.635 euro per jaar.
Autoverkeer zorgt voor 25% van de CO2-uitstoot in Amersfoort. De gemeente heeft de ambitie om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn. Het verlagen van de CO2-uitstoot van het autoverkeer draagt daar aan bij. De gemeente zet in om de CO2-uitstoot te verlagen door het bereikbaar houden van de regio, het stimuleren van reizen met het openbaar vervoer en fietsgebruik en het stimuleren van schoon vervoer, bijvoorbeeld elektrisch rijden.
De nieuwe dienstauto is een hybride auto die deels elektrisch rijdt. De milieuvoordelen van elektrisch vervoer zijn groot; geen lokale luchtverontreiniging zoals stikstofoxiden, roet en fijn stof en nauwelijks geluidhinder. Via een oplaadpunt wordt de auto opgeladen. In Amersfoort zijn er meerdere oplaadpunten. Een overzicht is te vinden op AmersfoortOpDeKaart.nl. Een landelijk overzicht van oplaadpunten staat op www.oplaadpunten.nl. Ook staat meer informatie over elektrisch vervoer op Amersfoort.nl.
PvdA, GroenLinks en D66 stelden 19 juni schriftelijke vragen aan het college over de vervanging van de dienstauto. Die vragen zijn door het college beantwoord.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.