Ads Top

FIOD onderzoekt beleggingsfraude zonne-energie

In een onderzoek van de FIOD naar beleggingsfraude is vrijdag op de luchthaven van Alicante een 55-jarige verdachte aangehouden op verdenking van oplichting, verduistering en witwassen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
De aangehouden man wordt ervan verdacht dat hij tussen 2007 en 2009 beleggingen in zonne-energie heeft aangeboden waarbij hij beleggers heeft misleid met garantiebepalingen die niet werden waargemaakt. Ongeveer 314 beleggers hebben samen een bedrag van ongeveer 8,5 miljoen euro ingelegd. Het Nederlandse bedrijf dat de beleggingen beheerde is in 2009 failliet gegaan en de beleggers hebben hun inleg plus rendementen niet teruggekregen. Een beloofd garantiefonds zou niet bestaan.
De FIOD vermoedt dat de verdachte de ingelegde gelden geheel of gedeeltelijk heeft overgemaakt naar een Spaans bedrijf waarvan hij eigenaar was. Dat bedrijf kocht vermoedelijk via een constructie van kleinere bedrijven zonnepanelen plantages aan. De rendementen van deze plantages vloeiden vermoedelijk terug naar verdachte. Verdachte was zelf al woonachtig in Spanje.
Woensdag hebben de Spaanse autoriteiten in Spanje een doorzoeking gedaan met assistentie van het OM en de FIOD en is er beslag gelegd op een aantal vermogensbestanddelen, administratie en computers. Ook is er conservatoir beslag gelegd op twee auto's, juwelen, een groot aantal bankrekeningen, een woning en een aantal vorderingen.
Naar verwachting zal verdachte overgedragen worden aan Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.