Ads Top

Energieverbruik koelcontainers nog verder omlaag

Wereldwijd worden jaarlijks honderdduizenden containers met bederfelijke producten zoals groenten, fruit, bloembollen en vlees getransporteerd. De nieuwe Quest II-besturingsmethode voor het koelen van containers vermindert het energieverbruik van deze containers met 65%. Deze besturingsmethode heeft geen nadelige effecten op de kwaliteit van de producten. Quest II is ontwikkeld door Wageningen UR Food & Biobased Research, rederij Maersk Line en fabrikant van koelapparatuur Carrier Transicold.
Quest staat voor ‘QUality and Energy efficiency in Storage and Transport of agro-materials’. Deze besturingsmethode stuurt de koelunit aan op basis van de werkelijke behoefte van het product. Het is eenvoudig te implementeren in containers, omdat alleen de software van de koelunit aangepast hoeft te worden.
Eerst werd Quest I uitgerold. Quest I verlaagt het energieverbruik van koelcontainers met ca. 50 procent. Daarna ontwikkelde Food & Biobased Research in samenwerking met Maersk Line en Carrier Transicold een nieuwe versie, Quest II. Maersk Line is nu bezig met de introductie van Quest II (patent aangevraagd) in zijn vloot. Naar schatting zal Quest II de jaarlijkse CO2-uitstoot van Maersk Line met 350.000 ton verminderen. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van twee miljard autokilometers.
Quest II bespaart energie door de efficiëntie van twee belangrijke onderdelen te verbeteren: de interne luchtcirculatie en de compressor. De interne luchtcirculatie wordt aangepast aan de warmtebelasting. De luchtcirculatie draait op volle kracht wanneer dat nodig is, maar bij een lagere warmtebelasting kan deze worden beperkt tot ca. 10% van de maximumcapaciteit. Daarnaast reduceert de Quest II het energieverbruik door de werking van de compressor af te stemmen op de koelcapaciteit die nodig is om de lading op de juiste temperatuur te houden.
Het effect van Quest II op de productkwaliteit werd grondig onderzocht voor een scala aan producten, zowel in labtesten als in honderden echte verschepingen. De Quest II testen werden uitgevoerd in de laboratoria van Food & Biobased Research. Bananen, ananas, kiwi’s, druiven, ijsbergsla, leliebollen en lamsvlees zijn hierbij getest. De verschepingen omvatten meer dan vijftien verschillende producten, waaronder appels, bananen, knoflook en potplanten. Alle testen bevestigden dat Quest II geen nadelig effect heeft op de kwaliteit van de producten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.