Ads Top

Consumenten en bedrijven ontvangen ruim € 13 miljoen aan compensaties

Regionale netbeheerders hebben vorig jaar ruim € 13 miljoen (€ 13,3 miljoen) compensatievergoedingen betaald aan consumenten en bedrijven die door een langdurige stroom- of gasstoring zijn getroffen. De langste storing van 2012 was er één van meer dan 24 uur in het elektriciteitsnet van Stedin in delen van Nieuwegein als gevolg van blikseminslag. Aan huishoudens werd daar circa € 1,5 miljoen uitgekeerd. Een huishouden ontvangt € 35 voor een onderbreking die langer dan 4 uur duurt.
Dat blijkt uit de jaarlijkse kwaliteitsrapportages van de regionale netbeheerders van de Autoriteit Consument & Markt en uit de Factsheets Kwaliteit 2012 over de kwaliteit en betrouwbaarheid van gastransport- en elektriciteitsnetten die vandaag zijn gepubliceerd.
“Het doel van ons toezicht op de netbeheerders is een betaalbare en betrouwbare energievoorziening voor consumenten en bedrijven”, zegt ACM-bestuurslid Henk Don. “Daar hoort ook bij dat er compensatie is als afnemers buiten hun schuld langdurig zonder stroom of gas komen te zitten, omdat voor die voorzieningen wel is betaald.”
Een op de vijf storingen in de gastransport- en elektriciteitsnetten heeft een onbekende oorzaak. Met onvoldoende kennis over hun netten kunnen netbeheerders minder goed inschatten waar de grootste risico’s op storingen in de toekomst zitten. De regionale netbeheerders kennen sinds 2008 steeds beter de leeftijd en de materiaalsoort van de leidingen en kabels in hun netten. Dit wordt des te belangrijker door de toenemende invoeding van duurzame energie die erom vraagt dat een netbeheerder de juiste investeringen in zijn netten doet. Daarom legt ACM  in het toezicht veel nadruk op een volledige en juiste registratie van de netcomponenten.
In 2012 zaten consumenten en bedrijven gemiddeld 26 minuten zonder elektriciteit door storingen in de elektriciteitsnetten van de regionale netbeheerders. In 2011 was de stroomuitval gemiddeld ongeveer 21 minuten. In de regionale gastransportnetten constateert de Autoriteit Consument & Markt een stijgende trend in de gemiddelde onderbrekingsduur. Het landelijk gemiddelde van de onderbrekingsduur ging van circa 72 minuten in 2008, naar 154 minuten in 2012. Vorig jaar hadden de netbeheerders Delta Netwerkbedrijf en Endinet een hoge gemiddelde onderbrekingsduur van respectievelijk 330 en 276 minuten. Beide netbeheerders gaven aan dat één enkele grote storing in hun gastransportnetten deze hoge onderbrekingsduur heeft veroorzaakt.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.