Ads Top

Start groen gas in Zeeuws-Vlaanderen

Aben Green Energy is gestart met het aanbieden van groen gas. Op het bedrijventerrein Axelse Vlakte bij Westdorpe produceert Aben biogas dat wordt opgewerkt tot groen gas. Vanaf daar wordt het groene gas ingevoed in het regionale gasnet van netbeheerder Enduris en het landelijke gasnet van Gasunie Transport Services (GTS).

Op jaarbasis gaat het om ongeveer 18 miljoen kuub groen gas, waarmee ongeveer 25 procent van de woningen in Zeeuws-Vlaanderen (12.000) van gas kunnen worden voorzien. Omdat groen gas aan dezelfde strenge kwaliteitseisen moet voldoen als bij de invoeding van aardgas, controleren de netbeheerders GTS en Enduris bij de invoeding van Aben in het Zeeuwse gasnet de gaskwaliteit.

Groen gas is één van de duurzame alternatieven voor aardgas. Volgens het Klimaatakkoord is er in 2030 2 miljard kubieke meter groen gas nodig voor de duurzame verwarming van woningen en gebouwen. Dat is meer dan momenteel wordt geproduceerd. De Nederlandse netbeheerders nemen daarom gezamenlijk maatregelen om de invoeding van groen gas mogelijk te maken en te bevorderen.
Consumenten merken geen verschil tussen aardgas en groen gas. Gasfornuizen of cv-ketels hoeven niet te worden aangepast. Daarnaast kan groen gas over de bestaande gasnetten van de netbeheerder worden getransporteerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.