Ads Top

Grote provinciale verschillen in gas- en stroomverbruik

Er bestaan grote provinciale verschillen in het verbruik van stroom en aardgas in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoeksanalyse van vergelijkingssite Independer, op basis van CBS-data uit de drie meest recente jaren. Brabanders verbruiken het meeste stroom, en het gasverbruik is het hoogst in de provincie Drenthe. Ook gemeentelijke verschillen werden binnen het onderzoek in kaart gebracht.

Hoewel de overheid aanstuurt op een ‘gas-vrij Nederland’ in 2050, wordt er binnen veel particuliere huishoudens nog altijd aardgas verbruikt. Gemiddeld verbruiken huishoudens 1.263m3 gas. Drentenaren spannen hier de kroon, met een gemiddeld gasverbruik van 1.623m3. Flevolanders verbruiken het minst ten opzichte van andere provincies; gemiddeld 807m3. 

Gemiddeld verbruiken huishoudens 2.917 Kwh aan stroom. In de provincie Noord-Brabant wordt gemiddeld het meeste stroom verbruikt, namelijk 3.237 Kwh. Opvallend genoeg is het gemiddelde stroomverbruik in Zuid-Holland (2.770 Kwh) het laagst ten opzichte van andere provincies.

Op gemeentelijk niveau is het stroomverbruik het hoogst in de gemeente Rozendaal (Gelderland), met een gemiddelde van 4.053 Kwh. Ook het gasverbruik is, van alle Nederlandse gemeenten, het hoogst in de gemeente Rozendaal. Hier verbruiken particuliere huishoudens gemiddeld liefst 2.507m3 aan gas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.