Ads Top

Aantal nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting stijgt gestaag

In het eerste kwartaal van 2019 is in 62 procent van alle nieuwbouwprojecten in de provincie Utrecht en Zuid-Holland geen aardgasaansluiting meer aangevraagd. Dat blijkt uit de aanvragen van bouwers bij netbeheerder Stedin voor de aansluiting van nieuwbouw. Totaal gaat het om 2700 toekomstige, gasloze nieuwbouwwoningen. In dezelfde periode in 2018 waren dit nog 1700 woningen, 40 procent van het totaal.

De overheid heeft de ambitie om alle woningen in 2050 van het aardgas af te hebben. Vanaf 1 juli 2018 krijgen bouwers daarom geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. Sindsdien heeft het aantal nieuwe huizen zonder gasaansluiting de overhand, maar nog lang niet alle projecten worden gasloos opgeleverd. Nieuwbouwprojecten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli mogen nog wel op het gasnet worden aangesloten. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig.

Stedin is positief over de trend, maar vindt het niet te verkroppen dat er nog steeds nieuwbouwwoningen op het gasnet aangesloten worden, terwijl er veel tijd en geld wordt gestoken om bestaande woningen van het aardgas te halen. David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: 'Het zal nog wel even duren voordat 100% van nieuwbouwwoningen gasloos is. We zien gelukkig veel gemeenten die hier actief een punt van maken. Maar de bal ligt niet bij gemeenten alleen. We doen ook een oproep aan de ontwikkelaars en bouwers. Houd je plannen opnieuw tegen het licht. Kijk nog eens goed of aardgas wel nodig is. Bouw gasloos en lever toekomstbestendige woningen af.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.