Ads Top

Mobiele apps hebben enorme milieu-impact

De dertig populairste mobiele apps hebben een enorme milieu-impact. Dat blijkt uit onderzoek dat IT dienstverlener Atos samen met haar partner Greenspector heeft verricht. Zo komt de jaarlijkse energieconsumptie van deze apps (exclusief het gebruik van netwerken en servers van datacenters) overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Ierland.

De apps Tik Tok, Opera Mini en Twitter verbruiken de meeste energie, zo blijkt uit het onderzoek.

Van de apps is onder identieke omstandigheden het energieverbruik is gemeten. Hieruit blijkt onder meer dat het gemiddelde energieverbruik van webbrowsers en sociale netwerken tot vier keer zo hoog is dan games of multimediatoepassingen.Atos denkt dat door mobiele apps eenvoudiger te maken, hun ecologische impact sterk kan worden verminderd.

Als de gemiddelde app zou worden gebaseerd op de app die in het onderzoek in zijn categorie het beste scoort, kan het energieverbruik met maar liefst 6TWh - het equivalent van een kerncentrale - worden teruggebracht. En als gebruikers zuiniger zouden omgaan met applicaties kan dat een energiebesparing van een derde opleveren.

Tijdens VivaTech 2019 presenteerden Atos en Greenspector een tool waarmee het via de cloud mogelijk is om het energieverbruik van apps, websites en binnenkort ook and IoT-toepassingen te meten.Het gebruik van smartphones - inclusief de gebruiks- en productiefase - vertegenwoordigt alleen al 11 procent van de wereldwijde digitale energieconsumptie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.