Ads Top

Warmte-etiket legt resultaten warmtenetten bloot

Vattenfall geeft volledig inzicht in de resultaten van haar Nederlandse warmtenetten. Met het nieuwe en interactieve Warmte-etiket kan iedereen precies zien welke warmtebronnen per warmtenet gebruikt worden en wat dit doet voor het milieu.

“Zowel onze klanten als lokale overheden vinden het steeds belangrijker om te weten hoe in hun eigen stad of regio de warmtenetten presteren”, geeft Alexander van Ofwegen als toelichting. Hij leidt de warmtetak van Vattenfall in Nederland. “De interesse voor stadswarmte groeit nu er alternatieven voor gas moeten komen. Wij helpen door onze bronnen en de bijbehorende CO2-reductie zichtbaar te maken.”

Uit het Warmte-etiket en de eraan gekoppelde CO2-reductieresultaten van het afgelopen jaar komt naar voren dat de Nederlandse warmtenetten van Vattenfall samen 54% CO2-reductie hebben gerealiseerd, ten opzichte van het gebruik van losse cv-ketels. Van Ofwegen: “In vergelijking met het jaar ervoor is dat percentage gelijk gebleven, ondanks dat we 12.000 ton méér CO2-reductie konden noteren. Dat zit hem in het feit dat we een nieuwe NEN-norm toepassen bij de berekening, de NEN 7125. Deze gaat onder meer uit van een conservatieve, minder schone elektriciteitsmix dan in werkelijkheid gebruikt wordt bij de productie van onze stadswarmte.”

Warmtenetten die goed scoren, zijn die van Arnhem en Rotterdam, met een CO2-reductie van respectievelijk 79 en 75%. TNO heeft de methode gevalideerd die Vattenfall gebruikt om de CO2-reductie te berekenen. Bij een controleberekening voor het warmtenet Amsterdam-Zuidoost en Almere kwam het kennisinstituut op nagenoeg identieke cijfers uit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.