Ads Top

Accenture en Gasunie implementeren nieuw digitaal gastransportmanagementsysteem voor een veilige besturing van het Nederlandse gasnet

Nederlandse Gasunie en Accenture hebben een nieuw gastransportmanagementsysteem (GTMS) ontwikkeld en geïmplementeerd. Het systeem is ontworpen om het Nederlandse gasnet waarmee Gasunie aardgas, waterstof en biogas transporteert, beter te besturen.

Het nieuwe systeem, dat zich bevindt in het hart van de kritische en complexe gasinfrastructuur van Nederland, voorziet de centrale commandopost en het onderhoudspersoneel 24 uur per dag van nauwkeurige informatie op het juiste moment. Op basis van geavanceerde software van Schneider Electric, leider op het gebied van digitale transformatie van energiebeheer en -automatisering, maakt GTMS het mogelijk om het Nederlandse gasnet te monitoren en te besturen.

Accenture werkte nauw samen met Gasunie om het nieuwe digitale systeem te ontwerpen, te bouwen en in gebruik te nemen. Dit proces omvatte ook het implementeren van de digitale architectuur en de migratie van data uit het vorige systeem.

GTMS omvat nieuwe Supervisory Control and Data Acquisition-functies (SCADA) en Gas Management System-functies (GMS) die alle communicatie op afstand met Gasunie-stations faciliteren. Dit is vergelijkbaar met Distribution Management Systems (DMS) en Energy Management Systems (EMS) in elektriciteitsnetwerken. GTMS presenteert de opgehaalde informatie op een begrijpelijke manier en voorziet operators van de benodigde informatie voor het efficiënt beheren van het gasnet vanuit de centrale commandopost in Groningen. Dit draagt bij aan een zo veilig mogelijk transport van (aard)gas in Nederland. 

GTMS voorziet Gasunie van realtime inzichten in het hogedruk-gasleidingnetwerk, maakt voorspellingen van de gasvraag tot en met 48 uur in de toekomst en biedt simulaties van gasstromen en -samenstelling. Op die manier is Gasunie in staat haar activiteiten te verbeteren en onderhoud efficiënter uit te voeren. GTMS is geïntegreerd met Gasunie’s geografische-informatiesysteem dat gebruikmaakt van één bron voor assetdata (inclusief gasleidingen, compressors en kleppen) om zo een netwerkmodel van het systeem te creëren, dat fungeert als digitale kopie (digital twin) van het fysieke netwerk. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.