Ads Top

Energierekening Eneco fors omlaag

Door de zachte winter zijn de gasprijzen onverwacht fors gedaald. Klanten van Eneco gaan gemiddeld 133 tot 164 euro minder betalen op jaarbasis. Bij Essent blijven de prijzen gelijk. Vattenfall (Nuon) geeft nog geen prijzen, zo blijkt uit een rondgang door het AD.

De gestegen energienota zorgde afgelopen halfjaar voor politiek vuurwerk. Veel huishoudens zagen hun maandelijkse voorschot per januari met meerdere tientjes stijgen.

Nu worden de prijzen weer bijgesteld. Eneco verlaagt de tarieven vanaf 1 juli: gas gaat met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, stroom met iets meer dan 2 cent per kilowattuur. Wel stijgt het vastrecht voor zowel gas als stroom met 2 euro per maand.

De prijzen op de energiemarkt zijn sinds januari opnieuw volop in beweging. Het vaststellen van energietarieven is een complex proces waarbij diverse factoren een rol spelen. De energieprijs wordt voor een groot deel beïnvloed door de prijs van CO2-emissierechten. De prijzen voor CO2-emissierechten zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Een andere factor betreft de (oplopende) spanningen tussen Amerika en Iran, die de olieprijzen en ook de algemene energieprijzen opdrijven. Anderzijds zorgt de handelsoorlog tussen de VS en China voor lagere energieprijzen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.