Ads Top

'Duurzaam Europa vereist ambitieuzer beleid'

Wat is de toekomst van het Europese energiebeleid? Het energiebeleid moet duurzamer, eerlijker en competitiever, stelt Eurelectric, de Europese brancheorganisatie voor energiebedrijven, in hun onlangs gepubliceerde manifest voor de Europese verkiezingen. Iedere stem vóór een Europese Energietransitie is daarom hard nodig.

De EU moet zich meer inzetten om in 2045 een volledig CO2-neutrale energievoorziening aan te kunnen bieden. Ook de bevolking laat die voorkeur zien: onderzoek van Eurobarometer toonde al eerder de behoefte van Europese inwoners voor efficiënt energiegebruik om klimaatverandering tegen te gaan in een duurzaam Europa. Momenteel wordt 60% van de Europese energie duurzaam opgewerkt. Verduurzaming van vervuilende sectoren als de bouw en transport vereist meer aandacht van de EU. Bijvoorbeeld door gebruik van duurzame elektriciteit voor warmte in de industrie of voor de productie van waterstof mogelijk te maken.

Nieuwe technologie en innovatie vormen de ruggengraat van die Energietransitie. Om in 2030 aan de doelstellingen van het Parijsakkoord te kunnen voldoen en 40% minder CO2 uit te stoten, moet de EU 180 miljard euro extra investeren in schone technologie. De Europese financiering van vernieuwende technologieën moet daarom meer aandacht krijgen. Met een sterke langetermijnplanning kan de EU bereiken dat bestedingen aan onderzoek, ontwikkeling en innovatieve projecten effectief worden ingezet.

De Energietransitie moet sociaal verantwoord worden uitgerold voor alle inwoners en regio’s. De overgang naar een klimaatneutrale economie zal namelijk gepaard gaan met knelpunten en hick-ups die gevolgen hebben voor onder andere werkgelegenheid en leefomstandigheden. Met een nieuw investeringsfonds kan de EU de energietransitie versoepelen voor bedrijven, regio’s en gemeenschappen die vaak nog in grote mate afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om middelen voor omscholing van werknemers en voor het creëren van duurzame banen.

Inwoners van de Europese Unie voelen de energietransitie ook in de portemonnee. In de afgelopen tien jaar zijn de energieprijzen continu gestegen. Tussen 2008 en 2017 met maar liefst 70% (zie afbeelding). De energierekening van de gemiddelde Europeaan omvat daardoor gemiddeld een derde van alle belastingen en heffingen. Dat ontmoedigt het gebruik van duurzame energie. De EU moet zich daarom inzetten om energieprijzen onder controle te houden. Dat vereist een controversieel debat met lidstaten over hervorming van de belastingen, zodat die eerlijker uitpakken de Energietransitie niet bemoeilijken, maar deze juist stimuleren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.