Ads Top

Ontbijtsessie biofuels: Veel potentie, weinig risico

Hoe kunnen biobrandstoffen- en gassen bijdragen aan de energietransitie? Energie-Nederland organiseerde op 21 mei een ontbijtsessie waar deze vraag centraal stond. Het was de laatste in een reeks ontbijtsessies, waarin experts ingingen op de betekenis van technische ontwikkelingen voor duurzame opwek. Een nieuwe reeks ontbijtsessies die zal ingaan op de maatschappelijke kant van de Energietransitie gaat in het najaar van 2019 van start.

Kunnen biobrandstoffen een bijdrage leveren aan de Energietransitie? Volgens René Wijffels, hoogleraar Bioprocess Engineering aan de universiteit van Wageningen en onderzoeker naar de productie van biomaterialen, is er nog een heel traject te gaan. De energiesector kan algen nog niet op grote schaal gebruiken voor energieproductie. Toch ziet Wijffels een belangrijke potentie voor biofuels, vanwege de brede mix aan parallelle energiebronnen die de Energietransitie nodig heeft. Die mix is bovendien nuttig voor sectoren die een grote variatie aan brandstoffen bedienen, zoals de luchtvaart.

Volgens Monique Schoondorp, Managing Partner van Omega Green, een jong bedrijf dat innovatieve projecten uitvoert om energie uit algen op te wekken, hebben we voor opschaling nieuwe businessmodellen nodig die breder kijken dan naar enkel energieproductie. Naast de energievoorziening kunnen biobrandstoffen namelijk ook andere markten bedienen. Ze bevatten bijvoorbeeld eiwitten die nuttig zijn voor de voedings- en gezondheidsindustrie, waardoor algenproductie ook voor die sectoren interessant is. Zo kan men de kosten over verschillende sectoren verdelen. Het risico voor energie uit algen is volgens Schoondorp daarom erg laag: “Als algen niet blijken te werken zoals we willen, heb je alsnog een andere markt bediend.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.