Ads Top

Amsterdam gaat de benzineauto weren

Dieselauto's ouder dan 2005 mogen het gebied binnen de ringweg-A10 rond Amsterdam na 2020 niet meer in. Voor het eerst krijgt Amsterdam daarmee ook een milieuzone voor personenauto's.

Volgens het Actieplan Schone Lucht moet Amsterdam na 2030 helemaal uitstootvrij worden. Gemiddeld leven Amsterdammers nu een jaar korter door luchtvervuiling.

Voor ov-bussen en touringcars geldt al in 2022 dat ze de binnenstad niet meer in mogen als ze nog uitlaatgassen uitstoten.

Vanaf 2025 moeten binnen de ring-A10 alle vracht- en bestelwagens, taxi's en bussen uitstootvrij zijn.

In 2030 is de hele bebouwde kom alleen nog toegankelijk voor uitstootvrij verkeer. Dan worden voor het eerst dus ook benzineauto's uit Amsterdam geweerd.

Vier mijlpalen
In het actieplan staan vier belangrijke mijlpalen:
2020: Binnen de ring A10 komt een milieuzone voor dieselpersonenauto's. Dieselpersonenauto's die op dat moment 15 jaar of ouder zijn, mogen de milieuzone niet meer in. Er komt ook een uitbreiding van de bestaande milieuzones voor vracht- en bestelwagens.
2022: Er komt een uitstootvrij gebied voor ov-bussen en touringcars binnen de s100 ten zuiden van Amsterdam CS en het spoor. En de milieuzone vrachtverkeer wordt alleen toegankelijk voor wagens met de Euro6 norm of hoger.
2025: Brom- en snorfietsen die niet uitstootvrij zijn, mogen de bebouwde kom niet meer in. Binnen de ring A10 komt een uitstootvrij gebied voor vracht- en bestelwagens, taxi's, ov-bussen en touringcars. En er komt een uitstootvrij gebied voor alle passagiers- en pleziervaart en de GVB-veren.
2030: Vervoersmiddelen die niet uitstootvrij zijn, mogen de bebouwde kom niet meer in. Dit geldt ook voor personenauto's en motoren. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.