Ads Top

Energiecollectief stuk duurder dan energievergelijker (i.m.)

Jaarlijks stappen duizenden Nederlandse huishoudens over van energieleverancier door gebruik te maken van een energiecollectief. De bekendste energiecollectieven zijn die van de Consumentenbond en SloopDeCrisis. De collectieven lokken consumenten met teksten als ‘Uw energierekening alleen hier het goedkoopste’, wat zou impliceren dat zij ook daadwerkelijk de beste prijs bieden. Maar wist u dat de energieprijzen bij een energiecollectief een stuk hoger zijn dan de laagste prijs van de beter bekende energievergelijkers? Wij zullen laten zien dat u bij een energiecollectief ten onrechte in de veronderstelling wordt gebracht dat het niet goedkoper kan.  

Het goedkoopste energiecollectief
Allereerst is het belangrijk te bepalen welk energiecollectief het beste (lees: goedkoopste) aanbod heeft. Gelukkig heeft Gaslicht.com dit aan het begin van het jaar al uitgezocht. Uit de bevindingen van Gaslicht.com blijkt SloopDeCrisis het beste aanbod te hebben. Wij zullen dus verder gaan met een prijsvergelijking tussen SloopDeCrisis en de beter bekende energievergelijkers.  

Een energievergelijker kiezen
Indien u eerder gebruik heeft gemaakt van een energievergelijker, zal u ongetwijfeld zijn opgevallen dat de prijzen niet heel veel verschillen tussen de verschillende energievergelijkers. Om dit te staven zullen wij gebruik maken van de energievergelijker van Totaalbesparen.com, de vergelijker van Priceswise en die van Gaslicht.com, gebaseerd op een verbruik van 3300kWh elektriciteit en 1500m3 gas (gemiddeld verbruik van Nederlandse huishoudens in 2016).  

De uitslag op 23 mei 2017
SloopDeCrisis heeft een winnaar! Enkele zelfs… Maar de goedkoopste is vandaag het 1-jarig contract bij Budget Energie. De jaarkosten op basis van ons gemiddeld verbruik? € 1.469,03. Duidelijk. Maar laten we nu eens kijken bij de verschillende energievergelijkers.

Het resultaat bij de verschillende energievergelijkers ten opzichte van SloopDeCrisis (zelfde verbruik):

Totaalbesparen.com: 1-jarig contract bij Oxxio met een korting van € 210,00 voor de prijs van € 1.434,36 op jaarbasis. Dat is € 35,- goedkoper dan het beste aanbod van het energiecollectief.
Pricewise.nl: 1-jarig contract bij EON met een korting van € 140,00 voor de prijs van € 1.435,56 op jaarbasis. Ook Pricewise is dus € 34,00 goedkoper dan het energiecollectief.
Gaslicht.com: 1-jarig contract bij Oxxio met een korting van € 210,00 voor de prijs van € 1.434,36 op jaarbasis. Dat is hetzelfde resultaat als bij Totaalbesparen.com. Ook Gaslicht.com is dus € 35,- goedkoper dan het energiecollectief.

Conclusie van deze vergelijking
Laat u niet lokken met beloftes van de ‘laagste’ of ‘beste’ prijs, maar ga zelf op onderzoek uit. Zoals u kunt zien zijn alle geteste energievergelijkers goedkoper dan het meest bekende en goedkoopste energiecollectief. Tussen de energievergelijkers onderling zit maar een klein verschil. Wel staan bij de verschillende energievergelijkers geregeld andere energieleveranciers bovenaan. Dat kan uitmaken in het geval u bijvoorbeeld een negatieve of juist positieve ervaring heeft met een bepaalde energieleverancier.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.