Ads Top

Eerste ecowijk in Houten geopend

De ecowijk Mandora in Houten is zaterdag 13 mei geopend. Temidden van alle bewoners, verrichtte wethouder Michiel van Liere samen met een groep kinderen de openingshandeling. Hij onthulde een eikenhouten bord met daarop naam van de wijk. Het feest vond plaats in de binnentuin, in en rond het buurthuis van de wijk.

Op het moment van de opening zijn alle huizen in de wijk ook daadwerkelijk bewoond. De eerste bewoners trokken er eind oktober vorig jaar in en de laatste pas onlangs. Veel klussen in de huizen zijn nog niet helemaal klaar en ook het inrichten van de binnentuin is een heel karwei. Maar met een bezoekklaar buurthuis wilden de wijkbewoners de opening liever niet langer uitstellen.

De provincie Utrecht heeft meegewerkt aan deze ecowijk met onder andere een garantieregeling. De provincie ondersteunt  de bouw van nog veel meer milieuvriendelijke en energieneutrale woningen. De provincie heeft daarom samen met de Economic Board Utrecht de NOM Alliantie Utrecht opgericht. Hierin werkt de provincie actief samen met veel partijen waaronder gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Omdat de opgave voor  energieneutrale woningen groot is, lukt het alleen door partijen (en hun kennis) in een vroeg stadium samen te brengen.

Wethouder Van Liere onderstreepte het belang van ambities omzetten in daden zoals de bewoners van de ecowijk hebben gedaan. De gemeente op haar beurt heeft het aangedurfd om kaders los te laten en vertrouwen te geven aan ondernemende burgers. Op deze manier is de ecowijk in Houten beslist een ‘proeftuin’ te noemen. Zulke vernieuwende oplossingen juicht de provincie toe. Hier kunnen andere projecten weer hun voordeel mee doen, zodat de bouw van nog veel meer energieneutrale woningen of wijken in de provincie versneld plaats kan vinden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.