Ads Top

Minister Tommelein geeft startschot voor bouw warmtecentrale op Nieuw Zuid in Antwerpen

Antwerpen krijgt de meest duurzame woontoren van Vlaanderen. Het complex van 24 verdiepingen zal voldoen aan alle bouwnormen die normaal gezien pas tegen 2050 van toepassing zijn. De voorziene isolatie- en ventilatietechnieken zijn zo vooruitstrevend dat het energieverbruik er zelfs vier keer onder de huidige bouwnorm zal liggen. En meest opmerkelijk: de woontoren zal aangesloten worden op een warmtenet, zeg maar een duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. Deze middag werd niet alleen de bouw van de woontoren in gang gezet, Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf ook het startschot voor de bouw van de warmtecentrale. Infrax is namens Warmte@Zuid verantwoordelijk voor de bouw van de centrale en de aanleg van het warmtenet.

Zuiderzicht, zo zal de meest duurzame woontoren van Vlaanderen heten. De bouw van het 80 meter hoge appartementsgebouw - goed voor 24  verdiepingen en 141 appartementen - is voorzien in de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid, op het grootste stadsuitbreidingsproject in ons land. De hele site, die ontwikkeld wordt door Triple Living, werd eerder al bestempeld als toonvoorbeeld voor andere ecologische woonprojecten in heel België. Maar wat deze woontoren nu echt zo speciaal maakt, is het feit dat er straks een hele reeks baanbrekende ecologische ingrepen worden samengebracht.

Eyecatcher is de aansluiting op een warmtenet, een erg duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. Het is het eerste warmtenet in ons land dat zoveel woningen tegelijk op zo’n beperkte oppervlakte zal verwarmen. Dat moet gebeuren via een vijf kilometer lang netwerk van super-geïsoleerde ondergrondse leidingen die de woontoren - en bij uitbreiding de hele site - moet verwarmen.

Opzet is dat het netwerk in de toekomst nog verder wordt uitgebreid en zelfs de helft van stad Antwerpen kan verwarmen via de restwarmte van bedrijven. Daarvoor zou op termijn mogelijk de restwarmte van de Isvag-verbrandingsoven langs de A12 in Wilrijk in aanmerking komen. Finaal moet het hierdoor mogelijk worden om straks op de meest duurzame manier te verwarmen.
Warmtecentrale


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.