Ads Top

8 procent meer verlichting voor recycling ingeleverd

In 2016 hebben Nederlanders 3.887 ton lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd voor recycling. Dat is een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Stichting LighRec ziet haar investeringen in uitbreiding van het inzamelnetwerk en in voorlichting binnen de bouw- en sloopsector als belangrijkste reden voor de stijging. Ook de groeiende economie helpt een handje. 

In vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak is tegenwoordig een Wecycle-inzamelbak te vinden. In totaal zamelde LightRec via haar uitvoeringsorganisatie Wecycle in 2016 1,8 miljoen kilo lampen in, ruim 3 procent meer dan vorig jaar. Dit gewicht is op te splitsen in 1,3 miljoen kilo aan tl-buizen, 0,3 miljoen kilo aan spaarlampen en 0,2 miljoen kilo aan overige energiezuinige lampen, zoals ledlampen. Naast lampen zamelde Wecycle 2,1 miljoen kilo aan armaturen in, zeker 11 procent meer dan vorig jaar.

Er wordt weer meer gebouwd, wat tot gevolg heeft dat er meer verlichting vrijkomt bij de renovatie en sloop van gebouwen. Ook investeren steeds meer bedrijven in ledverlichting, met als gevolg dat er meer oude lampen worden vervangen en dat deze (vaak) ook ingeleverd worden voor recycling.

De groei heeft een keerzijde. Gied van Hoorn, manager van LightRec: “Ons streven is om in 2019 65 procent van de verlichting in te zamelen die op de markt wordt gezet. Als de verkopen van verlichting stijgen, betekent dit echter ook dat we relatief meer lampen en armaturen moeten inzamelen. Het is uiteraard fantastisch dat meer Nederlanders verlichting inleveren voor recycling, maar dit volume moet nog verder omhoog, willen we de inzameldoelstellingen op Europees niveau kunnen behalen. We roepen consumenten en professionals dan ook op om alle oude lampen en armaturen op de juiste plekken in te leveren.”

Daar komt nog bij dat consumenten vanaf augustus 2018 niet alleen lampen, maar ook armaturen moeten inleveren. “Een extra uitdaging, want veel van deze lampen belanden nog bij het grof vuil of op zolder”, aldus van Hoorn. LightRec gaat het inlevergedrag naar lampen en armaturen door consumenten daarom dit jaar nog verder onderzoeken en stimuleren.

LightRec is vorig jaar met Wecycle en de vereniging voor sloopaannemers, VERAS, gestart met een offensief om meer lampen en armaturen in te zamelen bij sloop- en renovatieprojecten. Wecycle en LightRec bestuderen daarnaast mogelijkheden om extra verlichting en dan met name armaturen in te zamelen vanuit de professionele sector, waar toch de meeste verlichting vandaan moet komen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.