Ads Top

Nog ruimte voor 145 miljoen zonnepanelen op Nederlandse daken

Er is nog ruimte voor maar liefst 145 miljoen zonnepanelen op de Nederlandse daken. Als al deze daken benut worden, kan Nederland tot wel 40% van haar elektriciteit uit de zon halen. Daarnaast levert het huishoudens jaarlijks 6 miljard euro aan besparing op de energierekening op, zo blijkt uit berekeningen van Natuur & Milieu.

“De markt voor zonnepanelen heeft zich pijlsnel ontwikkeld,” aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu, “In vijftien jaar tijd is het rendement verdubbeld en zijn de kosten ruim gehalveerd. Steeds meer huishoudens investeren dan ook in zonnepanelen. Inmiddels liggen er al ruim 6 miljoen panelen op Nederlandse daken, maar nog vele vierkante meters dak zijn onbenut. Zonde, want daar valt nog veel klimaatwinst mee te boeken.”

De kostprijs van zonnepanelen is lager dan ooit. Huiseigenaren verdienen de panelen tegenwoordig al terug binnen zeven jaar, terwijl de panelen wel 25 jaar mee gaan. Ook huurders, flatbewoners zonder eigen dak en mensen die de investering in eigen zonnepanelen niet kunnen of willen doen, kunnen tegenwoordig zonne-energie afnemen. Zo is het ook mogelijk om panelen te huren of om stroom af te nemen van panelen op daken van buurthuizen, sportclubs en parkeergarages.

Natuur & Milieu wil de onbenutte potentie van de Nederlandse daken ontsluiten, en is daarom een campagne gestart. Hierin wordt aandacht besteed aan alle verschillende manieren waarop huishoudens tegenwoordig zonne-energie af kunnen nemen. Ook is het mogelijk om gelijk een offerte aan te vragen voor deze producten. Meer informatie is te vinden op slimwoner.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.